Το Ακτινίδιο: Η Στήλη του Έλληνα Αγρότη στην Πιερία

1442
Το Ακτινίδιο: Η Στήλη του Έλληνα Αγρότη στην Πιερία

Το Ακτινίδιο: Η Στήλη του Έλληνα Αγρότη στην Πιερία

Της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου
(Γεωπόνος Τ.Ε. -Μηχανικής & Βιοσυστημάτων)

Ο Βασίλης Δημούσης από την Κονταριώτισσα του Δήμου Δίου – Ολύμπου είναι παραγωγός ακτινιδίων και μαζί θα αναπτύξουμε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο ίδιος όσο και ο αγροτικός κλάδος.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΥΣΗΣ, ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Στην Ελλάδα είναι γνωστή η καλλιέργεια του ακτινίδιου  εδώ και 30 χρόνια , μάλιστα τα 10 τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μια ανοδική πορεία.
Το Ακτινίδιο απαιτεί ένα κλίμα με ήπιο χειμώνα και με ένα θερμό καλοκαίρι. Το κλίμα της Πιερίας αρμόζει στην καλλιέργεια αυτή γι’ αυτό άλλωστε και οι πρώτες καλλιέργειες ξεκίνησαν από εδώ.

Πλεονεκτήματα

Βασικό πλεονέκτημα του ακτινιδίου είναι η ανθεκτικότητα στην αποθήκευση του σε ψυκτικούς θαλάμους  και η διατήρηση του(ακόμη και έξι μήνες) ,γεγονός που το καθιστά εμπορεύσιμο όλο τις εποχές σε σύγκριση με άλλα αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι ευπαθή.
Μπορεί να  καταναλωθεί ως εδώδιμος καρπός αλλά και  ως μεταποιημένο προϊόν (π.χ. μαρμελάδα ή ποτό) ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ακόμα και στην βιομηχανία των καλλυντικών .
Επιπλέον η καλλιέργεια ακτινίδιου προτείνεται και ως συμπληρωματική/ενναλακτική  καλλιέργεια για τα άτομα που έχουν περιορισμένα στρέμματα και μπορούν να τα διαθέσουν για αυτή την καλλιέργεια.
Γενικά το ακτινίδιο καταναλώνεται στην Ελλάδα σε μικρό ποσοστό (περίπου 10%)  ενώ το υπόλοιπο 90% εξάγεται στην Ευρώπη σε χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και σε μη Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρωσία, Χόνγκ Κόνγκ, Η.Π.Α και Σιγκαπούρη.

Οι δυνατές αγορές είναι της Ρωσίας και της Γερμανίας και ενώ μια από τις ανερχόμενες χώρες ως προς την ζήτηση του ακτινιδίου Πιερίας είναι η Αμερική. Το κοστολόγιο εγκατάστασης είναι αρκετά υψηλό καθώς αγγίζει ακόμα και τις 2.500 χιλιάδες Ευρώ/στρέμμα, ενώ η καρποφορία ξεκινάει  4 χρόνια μετά την καλλιέργεια.

Το μεγάλο πρόβλημα στην εσωτερική αγορά είναι ότι οι παραγωγοί πουλάνε σε χαμηλή τιμή στους εμπόρους και ο καταναλωτής το προμηθεύεται σε υψηλές τιμές.ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Ας ακούσουμε λοιπόν τον καλλιεργητή κ. Βασίλη Δημούση στην συνέντευξη του στην Στήλη του Έλληνα Αγρότη για την επαγγελματική του δραστηριότητα και την καλλιέργεια του Ακτινίδιου.

  • Ποια είναι η επαγγελματική σας δραστηριότητα κ. Βασίλη ;

Είμαι παραγωγός ακτινιδίων ( 500 δέντρα ) με παράλληλη ενασχόληση κατά περιόδους με την καλλιέργεια των σιτηρών και των τριφυλλιών. Ταυτόχρονα με την ενασχόληση μου με τα αγροτικά είμαι και ιδιωτικός υπάλληλος στον τομέα του εμπορίου τροφίμων.

  • Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, πώς βλέπετε την αγροτική παραγωγή στην χώρα μας;

Η χώρα μας έχει πάρα πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε κατά πρώτο λόγο ο απαιτούμενος προγραμματισμός και η οργάνωση από το κράτος αλλά και κατά δεύτερο λόγο και από τον ίδιο τον παραγωγό. Με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά κεφάλαια, θέσεις εργασίας και εν συνεχεία να μην υπάρχει η λεγόμενη ανάπτυξη στον απαιτούμενο βαθμό και όλα αυτά συγκρίνοντάς τα πάντα με τα υπόλοιπα ανεπτυγμένα και οργανωμένα κράτη.

  • Στην Ε.Ε λειτουργούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί & οι ομάδες παραγωγών και παράγουν ένα καλό αποτέλεσμα. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί λύση για τη χώρα μας; Ξέρετε κάποια παραδείγματα από άλλες χώρες;

Οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών αποτελούν μια λύση στους μικρούς και στους μεσαίους παραγωγούς με ένα επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Η δύναμη των πολλών, ενωμένων και καλά οργανωμένων παραγωγών μέσω των εξίσου καλά οργανωμένων συνεταιρισμών – ομάδων παραγωγών είναι η λύση στους μεμονωμένους παραγωγούς. Άλλωστε οι κόποι της ομαδικής και συλλογικής δραστηριότητας φέρουν καρπούς. Μέσω των ομάδων μπορούν ακόμα και να διερευνήσουν τις γνώσεις τους αναζητώντας την συνεχόμενη εκπαίδευση η οποία πρέπει να είναι υποχρεωτική, να αποτελεί μέρος της ζωής τους και της δουλειάς τους. Οι συνεταιρισμοί υπήρχαν και υπάρχουν στην Ε.Ε. με μια ιστορία χρόνων και λειτουργούν ‘’άψογα’’ διότι ακολουθούν κανόνες όπου είναι ίσοι για όλους. Παράδειγμα για τους συνεταιρισμούς της Ιταλίας όπου ασχολούνται με το ακτινίδιο λειτουργούν προς όφελος των πολλών με θετικά αποτελέσματα. Βέβαια και στην χώρα μας οι συνεταιρισμοί οι οποίοι ακολούθησαν σωστά τους ‘’κανόνες’’ πήγαν και πάνε θετικά προς όφελος των παραγωγών.

  • Ποιους θεωρείτε  σημαντικότερους παράγοντες στα προβλήματα του χώρου και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η πανελλήνια ένωση των νέων αγροτών;

Τα προβλήματα κατά την γνώμη μου είναι αρκετά στον αγροτικό χώρο αλλά ένα κύριο είναι αυτό της χρηματοδότησης της παραγωγής η οποία θα έπρεπε να γίνετε με σωστή κατανομή και να μην μένει κάποιος έξω. Όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη να αποκτούν πρόσβαση σε μια ‘’οικονομική βοήθεια’’ εύκολα και άμεσα μέσω εθνικών πόρων και όχι μέσω τραπεζών με τους αφόρητους τόκους. Να μπορεί να βοηθηθεί ο παραγωγός για μια νέα καλλιέργεια ( σήμερα όχι αύριο ) ή ακόμα και σε μια πιθανή καταστροφή της παραγωγής του. Η πανελλήνια ένωση νέων αγροτών θα πρέπει να ενημερώνετε συνεχώς για τα τεκταινόμενα, να ενημερώνει συνεχώς τους παραγωγούς για ότι νέο υπάρχει, να ετοιμάζει συγκροτημένες προτάσεις όπου να τις καταθέτει προς υλοποίηση στο αρμόδιο υπουργείο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η πανελλήνια ένωση θα πρέπει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους, αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

  • Τι πιστεύετε για τους νέους αγρότες και τις αγροτικές ενώσεις;

Οι νέοι αγρότες όπως και οι ενώσεις, στην εποχή της τεχνολογίας που διανύουμε, είναι περισσότερο ενημερωμένοι από τις προηγούμενες γενιές και βρίσκονται συνεχώς σε μια αναζήτηση. Είναι μια δύναμη η οποία δεν πρέπει να χαθεί μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η σημερινή γενιά θα πρέπει να σηματοδοτήσει το μέλλον που έρχεται και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μας προσπεράσει.

  • Πρέπει να δραστηριοποιηθούν; Ποια πιστεύετε  ότι είναι τα κυριότερα προβλήματά τους;

Σίγουρα θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να προλαβαίνουν τις εξελίξεις της εποχής που διανύουμε. Όλα πλέον τρέχουν και θα πρέπει να τρέξουμε όλοι μας για να πάμε μπροστά. Τα προβλήματα είναι πολλά και ειδικά η γραφειοκρατία, τα οικονομικά και η μη σωστή πληροφόρηση από τους αρμοδίους. Πρέπει το στοίχημα της ‘’ νέας εποχής ’’ να κερδηθεί γιατί είναι στο χέρι μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε από κανέναν αλλά οι άλλοι να περιμένουν από εμάς.

  • Στα τόσα προβλήματα που υπάρχουν η κυβέρνηση πλέον ”πατάει” και δημιουργεί έναν αγρότη ‘’ σκλάβο ‘’ και όχι ανεξάρτητο επιχειρηματία, πως θα μπορούσε να αλλάξει όλο αυτό;

Αν και δεν υιοθετώ την λέξη σκλάβος γιατί πάμε πίσω πολλά χρόνια η γνώμη μου είναι ότι μόνο με νέες καλλιέργειες και μέσω καλά οργανωμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών θα μπορέσει ο μικρός και ο μεσαίος αγρότης να επιβιώσει στην σημερινή εποχή.

  • Πως βλέπετε τον αγροτικό χώρο στα επόμενα 5 χρόνια;

Δυστυχώς μπορούμε δύσκολα να φανταστούμε το μέλλον μας και με αφορμή τις τόσες πολλές εξελίξεις και όπως οι αλλαγές που ήρθαν και άλλαξαν ραγδαία τις ζωές όλων των συνανθρώπων μας. Τα μηνύματα μπορεί να μην είναι θετικά όμως όσοι μείνουν στο συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να βρούνε σύγχρονους τρόπους καλλιέργειας για να επιβιώσουν και ο λόγος επειδή το παλιό δεν έχει πλέον αποτελέσματα και χρίζει αλλαγής.

  • Θα μπορούσε αυτή η χώρα να γίνει πόλος έλξης για αγροτικά συνέδρια, για επισκέψεις και άλλων αγροτών από άλλες χώρες και μεγάλες εκθέσεις;

Ναι πιστεύω πως θα μπορούσε επειδή ως χώρα και ως λαός έχουμε αρκετά τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα άτομο που θα επισκεφτεί την χώρα μας για ένα συνέδριο ή μια έκθεση. Θέληση, οργάνωση και έναν σωστό προγραμματισμό χρειάζεται.

  • Θα παροτρύνατε  έναν νέο να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή;

Ναι αν έχει τα προσόντα και θα αγαπάει αυτό που κάνει θα ήθελα ένας νέος άνθρωπος να μπει στην παραγωγή γιατί το να παράγεις είναι κάτι το μοναδικό. Πρέπει να έχεις όρεξη και αγάπη για να το κάνεις σωστά αλλά και τα απαιτούμενα εφόδια για να προχωρήσεις.

Της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου
(Γεωπόνος Τ.Ε. -Μηχανικής & Βιοσυστημάτων)
Πηγή:

Τεχνολόγος Γεωπόνος