Κλείνει με 40 λεπτά τη σεζόν φέτος το ακτινίδιο

1394
Κλείνει με 40 λεπτά τη σεζόν φέτος το ακτινίδιο

Κλείνει με 40 λεπτά τη σεζόν φέτος το ακτινίδιο

Εκκαθάριση που θα δίνει στον παραγωγό µια τιµή στα επίπεδα των τουλάχιστον 40 λεπτών το κιλό, προοιωνίζεται η πορεία που ακολουθεί το ελληνικό ακτινίδιο στις διεθνείς αγορές, όσο πλησιάζει το κλείσιµο της τρέχουσας εµπορικής σεζόν, σύµφωνα µε παραγωγούς και συνεταιρισµούς.

To κλίµα για το προϊόν παρουσιάζει διαρκή βελτίωση από το τέλος Ιανουαρίου κι εντεύθεν, διάστηµα στο οποίο καταγράφεται σηµαντική αύξηση της ζήτησης σε ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και Ασία και Αµερική, παρασέρνοντας σε νέα υψηλά και το επίπεδο των τιµών. «Τις τελευταίες εβδοµάδες η τιµή του ακτινιδίου έχει ενισχυθεί από 5 έως και 8 λεπτά το κιλό, σε σχέση µε τις συναλλαγές που είχαν γίνει στους πρώτους µήνες της εµπορικής περιόδου 2016-17», εξηγεί στην Agrenda ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας Κλέαρχος Σαραντίδης.

Για «µια χρονιά καλύτερη από πέρσι» κάνει λόγο και ο επικεφαλής της οργάνωσης «Nespar», Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης, ο οποίος «βλέπει» βελτίωση των τιµών φέτος περίπου 30%. Η ανοδική τάση των προηγούµενων 3-4 εβδοµάδων, όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» ∆ηµήτρης Μανώσης, συνεχίζεται αδιάκοπη. «Αυτή τη στιγµή θα έλεγα ότι οι τιµές αλλάζουν καθηµερινά και φαίνεται πως θα τσιµπάνε από λίγο µέχρι και τον προσεχή Μάιο, όταν θα µπει στην αγορά η παραγωγή από το νότιο ηµισφαίριο», εκτιµά ο ίδιος.

Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την αυξανόµενη ζήτηση του προϊόντος από τις αγορές του εξωτερικού, σύµφωνα µε τον κ. Σαραντίδη, σχετίζονται αφενός µε τη µειωµένη παραγωγή στο βόρειο ηµισφαίριο το 2016 κι αφετέρου µε τις χαµηλές  θερµοκρασίες που επικράτησαν το περασµένο χρονικό διάστηµα στην Ευρώπη, ευνοώντας την κατανάλωση του ακτινιδίου. Επιπρόσθετα, όπως επισηµαίνει ο κ. Ξεκαρφωτάκης, θετική επίδραση προς το ακτινίδιο είχε επίσης η ζηµιά που έγινε φέτος στα πορτοκάλια και περιόρισε τους διαθέσιµους όγκους τους στην αγορά.

«Λείπουν από την αγορά περίπου 80.000 έως 100.000 τόνοι, µόνο από την Ιταλία της οποίας η παραγωγή πέρυσι ήταν µικρότερη 25%-30%», αναφέρει ο κ. Μανώσης. Και στην Ελλάδα, ωστόσο, κάποιες περιοχές εµφάνισαν µικρή κάµψη στην παραγωγή, όπως στην Καβάλα όπου η τοπική ΕΑΣ, συγκέντρωσε το 2016, περί τους 10.000 τόνους ακτινίδιο, κατά τι λιγότερο από τα συνήθη. Στην Πιερία, η οριακή πτώση της παραγωγής 5%, όπως την προσδιορίζει ο κ. Μανώσης, προήλθε από τις παλαιές φυτείες, αλλά υπερκαλύφθηκε µε την παραγωγή που έδωσαν οι νέες φυτείες που µπήκαν σε παραγωγή πέρσι.

Σημειωτέον οτι, όπως όλα δείχνουν, η σεζόν εµπορικά θα κλείσει νωρίτερα φέτος. «Ήδη έχει πουληθεί πάνω από 70% των ποσοτήτων, που συγκεντρώσαµε ως ΕΑΣ Καβάλας φέτος και µε δεδοµένη τη ζήτηση που υπάρχει, θα έχουµε τελειώσει το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου, όταν παραδοσιακά φτάνουµε το Μάιο» τονίζει ο κ. Σαραντίδης. Και στο Νέστο, η «Nespar», από τους περίπου 3.000 τόνους της παραγωγής της το 2016, έχει πουλήσει πάνω από 2.500 τόνους ως σήµερα.

Στην περίπτωση της Ζευς Ακτινίδια, ωστόσο, η διοίκηση προσπαθεί να επιµηκύνει την εµπορική σεζόν, αξιοποιώντας τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις, για να εκµεταλλευτεί κατά το δυνατό τις όποιες αυξήσεις τιµών στη διεθνή αγορά. «Μέχρι στιγµής έχουµε πουλήσει 60% από τους σχεδόν 6.000 τόνους ακτινιδίου που συγκεντρώσαµε πέρυσι, την ώρα που η υπόλοιπη χώρα εκτιµάται ότι έχει ξεπουλήσει περίπου το 90% των αποθεµάτων της», αναφέρει ο κ. Μανώσης.

ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ

Έπιασαν Κίνα και Ινδία οι ελληνικές εξαγωγές


Πάνω από το «φράγµα» των 130.000 τόνων αναµένεται να κινηθεί ο συνολικός όγκος των ελληνικών εξαγωγών ακτινιδίου, στην εµπορική σεζόν του 2016-2017, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που ακολουθούν, µέχρι στιγµής, οι πωλήσεις του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Την εκτίµηση αυτή διατυπώνει, µε δηλώσεις του στην Agrenda, ο ειδικός σύµβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας πως το 75% των εξαγωγών της χώρας µας έχει προορισµό προς τις ευρωπαϊκές αγορές και το υπόλοιπο 25% σε τρίτες χώρες, µεταξύ των οποίων, από φέτος, και η Ινδονησία.

Στην Ινδία που είναι µια σχετικά νέα αγορά έχουν φύγει ήδη περίπου 3.500 τόνοι (σ.σ. από 1.300 την ίδια περίοδο πέρσι) και όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, υπάρχει συνεχιζόµενη ζήτηση κι «όλα δείχνουν ότι θα πιάσουµε τους 5.000 τόνους», ενώ στην Κίνα οι εξαγώγιµοι όγκοι εκτιµάται ότι θα φτάσουν τους 3.000 τόνους.
Οι προοπτικές, εκτιµά ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για το ελληνικό ακτινίδιο, αρκεί να υπογραφούν µια σειρά φυτοϋγεινοµικών πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε εκκρεµότητα µε χώρες που ενδιαφέρονται για το προϊόν όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αργεντινή, η Βραζιλία κλπ.
Προϋπόθεση, επίσης, είναι να µη φεύγουν τα ελληνικά ακτινίδια ατυποποίητα από το χωράφι και χωρίς προστιθέµενη αξία, ενώ πάση θυσία πρέπει να υπάρξει και προστασία της φήµης του προϊόντος γιατί αλλιώς «µεσοµακροπρόθεσµα θα χαθούν αγορές».

Πηγή:agronews.gr