Τρακτέρ με μεθάνιο παρουσίασε η CNH για ένα ενεργειακά αυτόνομο αγρόκτημα

1330

Τρακτέρ με μεθάνιο παρουσίασε η CNH για ένα ενεργειακά αυτόνομο αγρόκτημα

Ίδια απόδοση µε το ντίζελ αλλά µε εξοικονόµηση κόστους µέχρι και 30%, υπόσχεται το νέο κόνσεπτ της New Holland, ένα τρακτέρ µε κινητήρα µεθανίου και αναµορφωµένο σχεδιασµό που έχει σκοπό να αποτελέσει το ζωτικό κρίκο στη λογική των ενεργειακών ανεξάρτητων αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Η New Holland παρουσίασε το τρακτέρ αυτό στην εκδήλωση Farm Progress Show στις 29 Αυγούστου, καθώς φαντάζεται το αγρόκτηµα ως µία απόλυτη ενεργειακά ανεξάρτητη επιχείρηση που θα παράγει όχι µόνο τρόφιµα αλλά και βιοµάζα την οποία θα χρησιµοποιεί για να δυναµοδοτήσει τα τρακτέρ και άλλα µηχανήµατα. «Ο πρωτοποριακός κινητήρας του προσφέρει την ίδια απόδοση και έχει την ίδια αντοχή µε το πρότυπο ισοδύναµο, αλλά µε πολύ χαµηλότερο κόστος λειτουργίας» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του brand της New Holland, Carlo Lambro.

Ο σχεδιασµός του νέου τρακτέρ είναι βασισµένος στα πρότυπα των προηγούµενων T6 Methane Power. ∆ιαθέτει ένα σύστηµα κίνησης που χρησιµοποιεί µια πρωτοποριακή αποδοτική τεχνολογία καύσης ειδικά σχεδιασµένη για γεωργικές εφαρµογές από την FPT Industrial, µια φίρµα της CNH Industrial που πρωτοστατεί στην εξέλιξη της κίνησης µε φυσικό αέριο για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο 6-κύλινδρος κινητήρας NEF µεθανίου έχει ισχύς 180 ίππους και 740 Nm: την ίδια ισχύ και ροπή µε το αντίστοιχο ισοδύναµο ντιζελοκίνητο. Έχει τα ίδια διαστήµατα συντήρησης και σύµφωνα µε τη New Holland εξοικονοµεί 30% από τα έξοδα κίνησης. Ο καινοτόµος σχεδιασµός του ντεπόζιτου, χρησιµοποιώντας µια σύνθετη σωληνοειδή δοµή, επιτρέπει την αυτονοµία για µία ολόκληρη ηµέρα σύµφωνα µε ένα ισοδύναµο µοντέλο εξοπλισµένο ντιζελοκινητήρα.

Ο κινητήρας του τρακτέρ έχει το επιπλέον πλεονέκτηµα της αθόρυβης λειτουργίας, µε το επίπεδο θορύβου του κινητήρα να µειώνεται έως και 3 dBA. Αυτό µεταφράζεται σε µείωση κατά 50% περίπου του θορύβου, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για εργασίες µεταφοράς και περιβόλου.

Επαναπροσδιόρισαν το στυλ του τρακτέρ 
Σε πραγµατικές συνθήκες, το τρακτέρ παράγει τουλάχιστον 10% χαµηλότερες εκποµπές CO2 και µειώνει τις συνολικές εκποµπές κατά 80% σε σύγκριση µε έναν συµβατικό κινητήρα ντίζελ. Η περιβαλλοντική επίδοσή του βελτιώνεται περαιτέρω όταν τροφοδοτείται µε βιοµεθάνιο που παράγεται από υπολείµµατα καλλιεργειών και από ενεργειακές καλλιέργειες, µε αποτέλεσµα σχεδόν µηδενικές εκποµπές CO2.
Η οµάδα σχεδιασµού της CNH Industrial επαναπροσδιόρισε το στυλ του τρακτέρ, εµπνευσµένη από το σχεδιασµό του αυτοκινήτου, για να δηµιουργήσει ένα πλήρως ενιαίο πλαισίου, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τα στοιχεία του στυλ της New Holland. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές παρέχει στον οδηγό ορατότητα 360 µοιρών, µε αύξηση 20% στην περιοχή του παρµπρίζ σε σύγκριση µε ένα συµβατικό τρακτέρ.

Πηγή: AgroNews