“Αφεντικό” της Exxon Mobil με σχέσεις με τον Πούτιν στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

1097
“Αφεντικό” της Exxon Mobil με σχέσεις με τον Πούτιν στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

“Αφεντικό” της Exxon Mobil με σχέσεις με τον Πούτιν στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον στη σκιά των αποκαλύψεων για εμπλοκή Πούτιν στην εκλογή Τραμπ!

Την ώρα που μία έκθεση της CIA φαίνεται να καλλιεργεί την εντύπωση πως η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, η πιθανή επιλογή του τελευταίου για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται να εντείνει τις φήμες και να εγείρει πολλές αμφισβητήσεις για τη διοίκηση που θα εγκατασταθεί στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πληροφορίες (όπως αναφέρει ο Guardian) θέλουν τον Τραμπ να ορίζει υπουργό Εξωτερικών (Secretary of State) τον διευθύνοντα της πανίσχυρης πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον, ένα πρόσωπο που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα.

Ο Τραμπ συνάντησε τον Τίλερσον για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα εντείνοντας τις φήμες αυτές κι ενώ η υπόθεση της εμπλοκής του Βλαντιμίρ Πούτιν (κατά την CIA) στις αμερικανικές εκλογές δημιουργεί ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα λάβουν χώρα σε ευρωπαϊκές χώρες το 2017.

Ο Τζέϊσον Μίλερ που είναι εκπρόσωπος Τύπου της “ομάδας μετάβασης” του Ντόναλντ Τραμπ ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε την επιλογή Τίλερσον, ανέφερε, ωστόσο, πως η επιλογή του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες μέρες.

Στους κύκλους των Ρεπουμπλικανών αμφισβητούν τις αποκαλύψεις της Washington Post για την εμπλοκή των Ρώσων στην εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να επενεξετάσουν τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση τους για τον ρόλο του Πούτιν στην επικράτηση του Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί πως θα επιχειρήσει να αναθερμάνει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα ιδιαίτερα στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό μια πιθανή επιλογή του 64χρονου Τίλερσον θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ο τελευταίος εργάστηκε 41 χρόνια για την Exxon Mobil και επί μία δεκαετία πραγματοποίησε μεγάλες συμφωνίες διεθνώς σε αρκετές από τις οποίες συνεργάστηκε με την κρατική εταιρεία της Ρωσίας, τον πολυεθνικό γίγαντα Rosneft. Ο Τίλερσον υπερασπίσθηκε, μάλιστα, αρκετές φορές τη Ρωσία εναντίον οικονομικών αναλυτών που μίλησαν δημοσίως κατά αυτής της συνεργασίας. Το 2011, μάλιστα,μια τέτοια συμφωνία Exxon Mobil- Rosneft για την αξιοποίηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στην Αρκτική αξιολογήθηκε στο ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Το 2013 το Κρεμλίνο βράβευσε τον Τίλερσον με το Βραβείο Φιλίας και ένα χρόνο αργότερα κι ενώ είχαν επιβληθεί το αμερικανικό και ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της Κριμαίας το αφεντικό της Exxon Mobil είχε κατακρίνει τα μέτρα της Δύσης κατά του Πούτιν.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Michael McFaul επισήμανε πως ο Τίλερσον είχε “πολύ στενές σχέσεις” με τον Igor Sechin, CEO της Rosneft, φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν από τη δεκαετία του ’90.

Η επιλογή Τίλερσον, πάντως, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και τους κόλπους των Ρεπομπλικάνων. Ο Γερουσιαστής (και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές) Μακέϊν, τόνισε σήμερα πως “είναι θέμα ανησυχίας” η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

πηγή:anatropinews.gr