Ποιες αλλαγές έφεραν οι νέοι άξονες στις Περιφέρειες

1219
Ποιες αλλαγές έφεραν οι νέοι άξονες στις Περιφέρειες

Ποιες αλλαγές έφεραν οι νέοι άξονες στις Περιφέρειες, ποια είναι η “Πρωταθλήτρια των Αυτοκινητόδρομων”

Μεγάλες αλλαγές φέρνουν στις Περιφέρειες της χώρας με τη λειτουργία τους οι νέοι αυτοκινητόδρομοι. Τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, αλλάζουν τον χάρτη των μετακινήσεων και τις ισορροπίες των μεγάλων οδικών αξόνων ανά Περιφέρεια. Δίχως άλλο, η μεγάλη κερδισμένη των έργων είναι η Δυτική Ελλάδα που από σχεδόν μηδενικό μήκος αυτοκινητόδρομων (μόλις 14χλμ) φτάνει να έχει 3 διαφορετικούς αυτοκινητόδρομους με μήκος πάνω από 200χλμ. Μελανό σημείο, στην ίδια περιφέρεια, ο Νομός Ηλείας με μηδεν χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων.

Η Ήπειρος είναι επίσης από τις μεγάλες κερδισμένες, καθώς η προσθήκη της Ιόνιας Οδού, φέρνει κυριολεκτικά “επανάσταση” στις οδικές μεταφορές. Περίπου 65χλμ νέου αυτοκινητόδρομου προστέθηκαν (ή θα προστεθούν) λόγω των έργων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επίσης είναι κερδισμένη λόγω 2 νέων αυτοκινητόδρομων: του Ε65 και της παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα που κατά το ήμισυ είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Περίπου 90χλμ νέων αυτοκινητόδρομων για αυτή την περιφέρεια. Συνολικά στη Θεσσαλία λειτουργούν περισσότερα από 250χλμ αυτοκινητόδρομων.

Τέλος κερδισμένη θεωρείται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω Ολυμπίας Οδού και Μορέα. Περίπου 130χλμ νέων αυτοκινητόδρομων ήρθαν να προστεθούν στο δυναμικό της Περιφέρειας που πλέον διαθέτει σε όλους τους Νομούς της αυτοκινητόδρομο και έχει καλύψει σημαντικό τμήμα της Περιφέρειας.

Σε γενικό επίπεδο η πιο “πλούσια” σε αυτοκινητόδρομους Περιφέρεια είναι η Κεντρική Μακεδονία καθώς στα διοικητικά της όρια έχει περίπου 100χλμ του Αυτ.Αιγαίου, 120χλμ της Εγνατίας Οδού, τα 120χλμ του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκη-Κασσανδρεία, τα 150χλμ του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (που ολοκληρώνεται), των 25χλμ της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, και του Θεσσαλονίκη-Ευζωνοι που σε τμήμα 50χλμ είναι επίσης αυτοκινητόδρομος. Συνολικά περισσότερα από 570χλμ κάνοντας την Κεντρική Μακεδονία πρωταθλήτρια στο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Πηγή:www.ypodomes.com