Αθηνά Κρικέλη: Η καταξιωμένη Λαρισαία δημοσιογράφος που προωθεί τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου

1645
Αθηνά Κρικέλη Η καταξιωμένη Λαρισαία δημοσιογράφος που προωθεί τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου

Αθηνά Κρικέλη: Η καταξιωμένη Λαρισαία δημοσιογράφος που προωθεί τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου

Η Αθηνά Κρικέλη είναι μια καταξιωμένη δημοσιογράφος που ζει στις Η.Π.Α. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά έλκει την καταγωγή της από το νομό Λάρισας. Το Laif τη εντόπισε στη Νέα Υόρκη, οπού ζει και εργάζεται, με αφορμή τοι πολυβραβευμένο πλέον ντοκιμαντέρ της για τον Όλυμπο “ΕΜΑΚ Κλήση Ζωής”.

Η Αθηνά Κρικέλη είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε διευθύνουσα σύμβουλος στην πρώτη διαδικτυακή ελληνοαμερικανική τηλεόραση και δημιούργησε την εταιρεία «Ellopia Media Group». Τα ντοκιμαντέρ της έχουν βραβευθεί τρεις φορές από την Ελλάδα, από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ επίσης έχει βραβευτεί το 1997 και από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι για την προσφορά της στην διαμόρφωση της κουλτούρας της Νέας Υόρκης. Το 2006 κέρδισε δύο βραβεία Telly Awards στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2007 κερδίζει άλλα δυο ίδια βραβεία για τα ντοκιμαντέρ «Εντατική μιας ζωής» και «Οι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο».

Υπήρξε η μόνη Ελληνίδα που αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Emmy Awards. Είναι ανταποκρίτρια της Φωνής της Αμερικής στην Νέα Υόρκη, ενώ η ραδιοφωνική της εκπομπή «Τα δικά μας» φιλοξενείται στο Μουσείο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Αμερικής ως το πιο αντιπροσωπευτικό της ελληνικής γλώσσας. Επίσης είναι πολιτική ανταποκρίτρια της ΕΡΤ 3. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (National Acacemy Of Television Arts and Sciences, ΝATAS), του Συλλόγου Τεχνολόγων Μηχανικών Πληροφορικής (Σ.Μ.Π.Τ.Ε.), του Foreighn Press και του Συνδέσμου Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Correspondent Associaltion, UNCA).

Αθηνά Κρικέλη Η καταξιωμένη Λαρισαία δημοσιογράφος που προωθεί τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου1

Ερ. Με τι ασχολείστε αυτό το χρονικό διάστημα και ποιο είναι το επόμενο μεγάλο project;

Απ. Aυτή την στιγμή ολοκληρώνουμε το 4ο τεκμηριογράφημα της σειράς Mt Olympus, με θέμα το Κ.Ε.Ο.Α.Χ, και τίτλο Κ.Ε.Ο.Α.Χ The guardians of Mt Olympus. Είχαμε την τιμή να μας δοθεί η άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να φιλοξενηθούμε στο στρατόπεδο Ιωάννη Παπαρόδου που βρίσκεται στον Όλυμπο και αποτελεί το “φυτώριο” εκπαίδευσης χιονοδρόμων καταδρομέων. Ευελπιστούμε μέσα στον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί και η πρεμιέρα του στην Ελλάδα. Μετά θα πάρει τον δρόμο για τα παγκόσμια φεστιβάλ.

Παράλληλα η ομάδα της Ελλοπια δουλεύει σε δύο ακόμα ντοκιμαντέρ, το ένα έχει να κάνει με την Ορθοδοξία στην Κεντρική Αμερική και την σχέση της με την Καθολική Εκκλησία και την μαύρη μαγεία. Πρόκειται για μια πολύχρονη παραγωγή που απαιτεί πολλά ταξίδια σε όλες τις χώρες της κεντρικής Αμερικής και σε δύσβατες περιοχές αυτών των χωρών. Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της παραγωγής.

Το δεύτερο είναι το τεκμηριογράφημα  πάλι της σειράς  Mt Olympus με τίτλο Macedonia: The Gate to Mt. Olympus. Ευελπιστούμε να το ολοκληρώσουμε το φθινόπωρο του 2017.

Ερ. Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο άνθρωπο από την επαρχία να καταξιωθεί σε επαγγελματικό επίπεδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Απ.Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή μου είναι από την Λάρισα (της μαμάς) και από το χωριό Σπηλιά Κισσάβου (του μπαμπά). Δεν έζησα ποτέ στην Λάρισα όσο ήμουν Ελλάδα. Την ευρύτερη περιοχή την γνώρισα όταν αποφάσισαν οι δικοί να χτίσουν εξοχικό στο χωριό του πατέρα μου. Εκεί ανελλιπώς βρισκόμασταν από το 1977 και μετά όλα τα καλοκαίρια και τις σχολικές αργίες.

Έφυγα αμέσως αφού τέλειωσα το σχολείο για Αγγλία. Μια περίεργη εμπειρία στην εφημερίδα Μακεδονία όπου εργαζόταν ο πατέρας μου με έκανε να αντιληφθώ πως αν ήθελα να πετύχω έπρεπε να “αρματωθώ” με παγκόσμια εφόδια! Με βοήθησαν οι γονείς πολύ, αντιλήφθηκαν το “πάθος” μου για εξερεύνηση και μου έδωσαν το πράσινο φώς. (Εννοείται καμία χρηματική υποστήριξη)  Ξεκίνησα στην Αγγλία από το μηδέν. Ήταν πολύ δύσκολα… Δούλεψα ώς γκουβερνάντα, μεταφράστρια, σερβιτόρα… Νομίζω  πως όσο πιο δύσκολα πράγματα αντιμετωπίζεις τόσο πιο γρήγορα μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά. Ανασκουμπώνεσαι και είτε προχωράς, είτε κάνεις μεταβολή και αλλάζεις όραμα και στόχο.

Δεν ξέρω για την Ελλάδα τι γίνεται! Νομίζω πως το “μέσον” και οι “εξυπηρετήσεις”  είναι χειρότερη ασθένεια από τον καρκίνο. Δυστυχώς τα επίπεδα της ηθικής σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλό. Στο εξωτερικό δουλεύεις; Είσαι ικανός; Θα προχωρήσεις! Απλά τα πράγματα!

Αθηνά Κρικέλη Η καταξιωμένη Λαρισαία δημοσιογράφος που προωθεί τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου2

Ερ. Είναι πράγματι η Αμερική η χώρα των ευκαιριών όπου οι δεξιότητες, η γνώση και το ταλέντο ανταμείβεται;

Απ. Θεωρώ  πως ναι! Η Αμερική – αν και δεν γνώριζα κανέναν – μου φέρθηκε πολύ καλά. Από την πρώτη στιγμή. Είναι πολύ πρακτική χώρα. Αν έχεις ικανότητες και διάθεση για δουλειά, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις άνεργος! Δεν ενδιαφέρονται τα αφεντικά σου αν έχεις μπάρμπα στο Υπουργείο, ή αν ο δήμαρχος είναι κουμπάρος της γειτόνισσάς σου και θα του πει μια καλή κουβέντα! Δεν κρίνεσαι ανάλογα με το πόση μίζα θα τους δώσεις, ή πόσους ψηφοφόρους θα τους φέρεις! Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και επιβιώνουν οι καλύτεροι!

Ερ. Πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα της κρίσης οι Αμερικανοί αλλά και οι Έλληνες που ζουν εκεί;

Απ. Οι Αμερικανοί γενικότερα έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία και αγάπη για την Ελλάδα. Ακόμα και όταν η Ευρώπη κατηγορούσε την Ελλάδα για όλα τα οικονομικά της δεινά, η Αμερική (και αναφέρομαι πάντοτε σε επίπεδο πολιτών) ήταν πάντα στο πλευρό μας. Οι Έλληνες του εξωτερικού όπως και εντός Ελλάδος, έχουν διαφορετικές απόψεις. Πάντως σε κάθε περίπτωση προσπαθούν είτε οργανωμένα είτε ατομικά να βοηθήσουν την πατρίδα!

Αθηνά Κρικέλη Η καταξιωμένη Λαρισαία δημοσιογράφος που προωθεί τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου3

Ερ. Αν δεν ήσασταν δημοσιογράφος τι άλλο θα θέλατε ή θα μπορούσατε να είστε;

Απ. Τα πάντα! Επειδή θεωρώ πως η δημοσιογραφία δεν είναι επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής, ναι θα μπορούσα να είμαι, οδηγός λεωφορείου, ταξιτζής, σερβιτόρα, αφεντικό, πρόεδρος, μπογιατζής, γιατρός, δασκάλα… Με λίγα λόγια πιστεύω πως το παν είναι το όραμα και η διάθεση να πετύχεις τον στόχο σου. Όλα τα άλλα τα μαθαίνεις!

Ερ. Με δεδομένη την καταγωγή σας από το νομό Λάρισας, ποια είναι η σχέση σας σήμερα με την περιοχή;

Απ.Θεωρώ πως ο Κίσαβος (από νεαρή ηλικία) και ο Όλυμπος (από πιο ώριμη ηλικία) είναι στυλοβάτες στην ζωή μου! Ο Κίσαβος με έμαθε να στηρίζομαι στον εαυτό μου. Ο Όλυμπος να σέβομαι τους πάντες και τα πάντα.

Ερ. Ήταν το ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο μια από τις καλύτερες δουλείες σας και γιατί;

Απ. Ναι, γιατί δεν ήταν απλά ένα ντοκιμαντέρ αλλά μια κατάθεση ψυχής. Κάτι που ακόμα και όταν φύγουμε για το ύστατο ταξίδι, αυτό το ντοκιμαντέρ θα ταξιδεύει στον πλανήτη… Ήταν μια κραυγή δημιουργικότητας όλων των υπέροχων συνεργατών της σειράς. Από τον συν σκηνοθέτη Δημήτρη Ζησόπουλο μέχρι και τους εθελοντές της παραγωγής.

Ερ. Γιατί πιστεύετε ότι ο Όλυμπος, ένας παγκοσμίου φήμης ορεινός όγκος, μένει αναξιοποίητος;

Απ. Θέλει πολύ συζήτηση το θέμα. Πάντως δεν είναι τυχαίο! Επιφυλάσσομαι!

Ερ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να αξιοποιηθεί ο ορεινός όγκος του Ολύμπου αλλά και του Κισσάβου τουριστικά αλλά και ευρύτερα αναπτυξιακά;

Απ. Να υπάρξει επιτέλους εξωστρέφεια. Γίνονται υπέροχες δουλειές συνεργατών Ελλήνων και παραμένουν μέσα στα στενά ελληνικά πλαίσια…

Ερ. Με τη γνώση και τις παραστάσεις που αποκομίσατε από το εξωτερικό, τι θα αλλάζατε στη Λάρισα ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη;

Απ. Τίποτα! Θα έστελνα όλους τους Έλληνες στο εξωτερικό για δύο χρόνια και όταν θα γυρνούσαν θα έκαναν την χώρα αγνώριστη! Θεωρώ πως είμαστε ως λαός οι καλύτεροι του πλανήτη! Μας χαλάει το βρομισμένο σύστημα που βολευόμαστε και αφήνουμε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Κάνουμε κριτική μόνο μέσω social media ή στα καφενεία. Το χέρι στο τραπέζι δεν το χτυπάει κανείς!

Αν θέλουμε να γίνει ο κόσμος καλύτερος πρέπει ΠΡΩΤΑ εμείς να αλλάξουμε τον δικό μας.

Αθηνά Κρικέλη Η καταξιωμένη Λαρισαία δημοσιογράφος που προωθεί τον τόπο μας στα πέρατα του κόσμου4

Ερ. Πόσο πιθανό είναι να γυρίσετε πίσω στην Ελλάδα και δή στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, τη Λάρισα;

Απ. Πολύ πιθανό γιατί αν και έχω γυρίσει όλο τον κόσμο (εκτός Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας) θεωρώ πως η Ελλάδα είναι τόπος ιερός! Σκέφτομαι να κάνω ως βάση εξορμήσεων το χωριό του πατέρα μου την Σπηλιά Κισσάβου. Ελπίζω να τα καταφέρω σύντομα!

Ερ. Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς που θα έχει πιθανόν αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή τη Λάρισας ή της Θεσσαλίας ευρύτερα;

Απ. Κοιτάξτε να δείτε! Σαρώνουν τα βραβεία για την περιοχή στο εξωτερικό (μέχρι στιγμής 9 χρυσά σε παγκόσμια φεστιβάλ για το Elassona secret path to Mt Olympus, και για το EMAK in rescue mode.  Οσο μπορούμε θα προωθούμε και θα κάνουμε παραγωγές για τον τόπο μας, ισάξιες των παγκόσμιων καλύτερων! Άλλωστε αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να ξεκινούμε από τον δικό μας…

Ερ. Ποιο είναι το όνειρο ζωής της Αθηνάς Κρικέλη σε επαγγελματικό επίπεδο και ποιο σε προσωπικό;

Απ. Να πάρει η Ελλάδα Οσκαρ για ντοκιμαντέρ που θα έχουμε κάνει ή θα κάνουμε στο μέλλον! Σε προσωπικό επίπεδο, όταν φύγω, να με θυμούνται οι αγαπημένοι μου και να χαμογελούν.

Γράφει: Ζαχαρίας Ζηλιασκάκης

Πηγή: www.laif.com.gr