Β΄ Κυριακή των Νηστειών

1384
Β΄ Κυριακή των Νηστειών

Β΄ Κυριακή των Νηστειών

(Μαρκ. Β΄1-12)«Γρηγορίου του Παλαμά»

του Ιωάννου Ε. Πουλατσίδη, Θεολόγου

Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, σήμερα αγαπητοί μου, και η Αγία μας Εκκλησία, τιμά τον σοφό Ιεράρχη, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, Γρηγόριο των Παλαμά. Έναν ιεράρχη ισάξιο των μεγάλων πατέρων της Ορθοδόξου μας πίστεως.

Ο Άγιος Γρηγόριος έμαθε τα πρώτα γράμματα απο τους γονείς του και κατόπιν σπούδασε φιλοσοφία, γραμματική, ρητορική, φυσική και λογική. Οι Εκκλησιαστικοί συγγραφείς, τον ονόμασαν διδάσκαλο της ευσέβειας, κανόνα ιερών δογμάτων και στύλο της ορθής δόξης. Ήταν υπερβολικά πράος και γενναίος μαχητής για την αλήθεια του Θεού.

Παράλληλα οι Θεοφόροι Άγιοι Πατέρες μας, όρισαν να διαβάζεται την σημερινή Κυριακή και το Ευαγγέλιο, της θεραπείας του Παραλυτικού της Καπερναούμ, για να μας διδάξουν τις μεγάλες προσπάθειες και τον αγώνα που κατέβαλαν πέντε άνθρωποι με πραγματική πίστη για να παρουσιαστούν μπροστά στον Κύριο. Για να μας διδάξουν όλους εμάς, την πραγματική πίστη απέναντι στον Θεό.

Τέσσερις άνθρωποι, μετέφεραν έναν συνάνθρωπό τους με το κρεβάτι του, και προσπαθούσαν να συναντήσουν τον Ιησού, στο σπίτι που βρισκόταν. Επειδή είχε πολύ κόσμο, ανέβηκαν στην οροφή του σπιτιού, την άνοιξαν, και με μεγάλη προσπάθεια κατέβασαν τον άρρωστο και τον ακούμπησαν μπροστά στον Θεραπευτή Ιησού. Ο Ιησούς βλέποντας την μεγάλη πίστη τους μέσα στην καρδιά τους, λέει στον παραλυτικό: «οι αμαρτίες σου συγχωρούνται»,«άρον τον κράβαττόν σου καί ύπαγε εις τον οίκον σου». Ο παράλυτος αμέσως σηκώθηκε, έβαλε το κρεβάτι στον ώμο του και περασε μπροστά απο όλους. Έτσι όλοι θαύμασαν και δόξασαν τον Θεό λέγοντας: τέτοια γεγονότα ποτέ μας δεν είδαμε.

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα μας περιγράφει την πραγματική πίστη των ανθρώπων. Την πίστη και εμπιστοσύνη όπου θα πρέπει να δείχνουμε και όλοι εμείς απέναντι στον τροφοδότη της ζωής, Ιησού Χριστό. Να γνωρίζουμε πως ο Ιησούς, με την πνευματική του όραση, εισχωρεί μέσα στην καρδιά μας, και βλέπει εαν υπάρχει πραγματική πίστη. Διαβάζει εύκολα τις πονηρές καρδιές όπως διαβάζει εύκολα και τις αγνές καρδιές.

Αγαπητοί μου, το πιο σπουδαίο πράμα στον δρόμο της σωτηρίας μας, είναι να προσεγγίσουμε με πίστη την παρουσία του Κυρίου, να την νιώσουμε. Μερικές φορές έρχετε και μας αποκαλύπτεται ο ίδιος, άλλες φορές μας παρουσιάζουν άλλοι μπροστά σε Αυτόν, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κάθε άνθρωπος επιδειώκει μόνος του, με την πίστη του να τον πλησιάσει. Αυτοί είναι οι τρέις τρόποι γνωριμίας με τον Χριστό.

Το μέγεθος των προσπαθειών, που πρέπει να καταβάλουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο που μας οδηγεί στην παρουσία του Θεού, φαίνετε απο το παράδειγμα του σημερινού Ευαγγελίου. Οι τέσσερις αυτοί νέοι δεν δίστασαν να ανέβουν στην οροφή. Δεν έκανα πίσω ούτε απο φόβο αλλά και ούτε απο ντροπή. Με αποτέλεσμα να ζήσουν το θαύμα. Ο Χριστός επομένως ζητά από όλους μας να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, να εξαντλήσουμε την δύναμή μας. Να προσευχόμαστε όσο κρατά η ημέρα, να ζητούμε απο τον Θεό κάθε οφέλιμο για την ψυχή μας, να νηστεύουμε και να κάνουμε πράξεις ελέους. Και όλα αυτά για να ανοιχθεί η Βασιλεία των Ουρανών, την ημέρα της τελικής μας κρίσεως. Ας μην ξεχνάμε πως ο Θεός όπως βλέπει τα πάντα, θα δεί και τις δικές μας προσπάθειες, την δικιά μας πίστη, τον αγώνα μας και θα μας ελεήσει.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι περίοδος όπου θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για την κάθαρση της ψυχής μας. Να κοιτάξουμε μέσα μας, να ψάξουμε τον εαυτό μας περισσότερο απο κάθε άλλη φορά και με ξεχωριστή επιμέλεια, να δοθούμε στην μετάνοια. Ας εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την περίοδο της νηστείας ώστε να αντιληφθούμε την αμαρτωλότητά μας. Να προστρέξουμε στα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, και να αναγεννήσουμε μέσα στην καρδιά μας, την προσευχή, την ταπείνωση, την μετάνοια. Να γονατίσουμε μπροστά στο πετραχήλι του Πνευματικού Ιερέως και να δοθούμε στην εξομολόγηση και την είσοδό μας στην Θεία Κοινωνία. Ας εκμεταλλευτούμε αυτήν την περίοδο για να αποκτήσουμε Θεία πίστη.

Ο Ιερός Ευαγγελιστής μας δείχνει τον δρόμο της Πίστεως. Ακούγοντάς τον σήμερα ας κοιτάξουμε λίγο μέσα μας και να σκεφτούμε, φέρνοντας την ζωή μας μπροστά μας, έχουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη, αυτών των τεσσάρων ανθρώπων και του φίλου τους, απέναντι στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού; Αυτός ο Ιατρός και Σωτήρας του κόσμου βρίσκεται μέσα στην καρδιά μας, όπως βρίσκεται στην καρδιά αυτών των ανθρώπων; Αυτός ο θεραπευτής των ψυχών και των σωμάτων, που όλοι μας παρακαλούμαι καθημερινά, είναι ο καθημερινός επισκέπτης της οικογένειάς μας; Στην καθημερινή μας ζωή κάνουμε πράξης και έργα πίστεως, που αποδεικνύουν την αγάπη μας προς τον Ιησού Χριστό;

Ας κρατήσουμε όλοι μας απο το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα την πίστη αυτών των ανθρώπων, πως ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός. Αμήν.