Φράιμπουργκ: Η Πράσινη Μητρόπολη

1261
Φράιμπουργκ: Η Πράσινη Μητρόπολη

Φράιμπουργκ: Η Πράσινη Μητρόπολη

Όταν το 1975 οι κάτοικοί του Φράιμπουργκ πρωτοστατούσαν στην ακύρωση της κατασκευής τριών ατομικών εργοστασίων στη Γαλλία, την Ελβετία και την Γερμανία δεν φανταζόταν φυσικά ότι η πόλη τους θα εξελισσόταν σε πράσινη μητρόπολη.

Το «Όχι» στην ατομική ενέργεια έγινε τελικά ένα μεγάλο «Ναι» στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Σύντομα η πόλη διέθετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι το 2030 φιλοδοξεί μάλιστα να μειώσει στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μέχρι το 2050 να γίνει η πρώτη πόλη η οποία θα τις μηδενίσει.

Το Φράιμπουργκ θεωρείται «η οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης», το 2017 χαρακτηρίστηκε από το BBC «πράσινη πρωτεύουσα του κόσμου». Η επιτυχία αποτυπώθηκε και πολιτικά, με τους «Πράσινους» να καταγράφουν ποσοστό ρεκόρ στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές (21,2%), ενώ στις Ευρωεκλογές του 2004 πήραν ποσοστό 36,8%. Η πόλη των περίπου 230.000 είναι σχεδόν αυτάρκης ενεργειακά χάρη στην ηλιακή ενέργεια, αφού έχει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Γερμανία-1700 ώρες (στην Ελλάδα είναι περίπου διπλάσιες). Σε κατοικίες και δημόσια κτίρια, στις στάσεις των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, ακόμα και στον πρώην ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων), κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά. Το 1995 κατασκευάστηκε επίσης το πρώτο ηλιακό στέγαστρο σε στάδιο, ενώ το 2006 θα είναι το πρώτο πλήρες ηλιακό στάδιο στην Γερμανία, το οποίο θα παράγει 275.000 Κw/h ετησίως περιορίζοντας την έκλυση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα κατά 136 τόνους, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό του.

Από το 2009 κατασκευάζονται μόνο τα λεγόμενα «παθητικά κτίρια», τα οποία δεν καταναλώνουν περισσότερα από 15 kw/h ετησίως για θέρμανση και ψύξη, ενώ μέχρι το 2020 θα ανακαινισθούν 1.300 παλαιές κατοικίες, ώστε να μειωθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες κατά 50%. Πανταχού παρούσες είναι βέβαια εγκαταστάσεις αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Ζεστό νερό παρέχεται από την γεωθερμία. Το 69% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, ενώ ακόμα και από τα οργανικά υπολείμματα παράγεται βιοαέριο.

Το Φράιμπουργκ έχει γίνει επίσης μοντέλο ανάπτυξης, αφού συμφιλιώνει την -φαινομενική- αντίφαση μεταξύ οικολογίας και οικονομίας. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 12.000 θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι προβλέπονται 15 δις ευρώ για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και για την ενεργειακή ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων. Ανακαλύφτηκε, δηλαδή, μια φλέβα πράσινου χρυσού, ένα πράσινο Ελντοράντο.

Η πόλη έχει μετατραπεί και σε ένα μοναδικό στα χρονικά διεθνή κόμβο θεσμών τεχνογνωσίας και έρευνας για βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη από τις απαρχές του οικολογικού κινήματος εγκαταστάθηκαν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηλιακής ενέργειας (ISES), το γερμανικό «Οικολογικό Ινστιτούτο», η Ευρωπαϊκή Γραμματεία του «Διεθνούς Συμβουλίου για περιβαλλοντολογικές πρωτοβουλίες» (ICLEI) και το φημισμένο Ινστιτούτο ηλιακών συστημάτων Fraunhofer (ISE), από το οποίο προέρχονται οι περισσότερες ευρεσιτεχνίες ηλιακής τεχνολογίας παγκοσμίως και απασχολεί 1200 άτομα.

Η «Μέκκα της οικολογίας» αποτελεί όμως και τουριστικό πόλο έλξης. Μόνο το 2018 την επισκέφτηκαν 25.000 οικο-τουρίστες από όλον τον κόσμο για να δουν τα εμβληματικά πράσινα αξιοθέατα της πόλης και να πάρουν ιδέες.
O, τι τι λάμπει όμως δεν είναι πάντα …πράσινος χρυσός. Δεδομένου ότι ο οικολογικός αυτός παράδεισος με τους 3000 κήπους, τα πάρκα και τα δάση που τον περιβάλλουν έχει γίνει μαγνήτης, οι ανάγκες στέγασης είναι εκρηκτικές και γίνεται λόγος για κανιβαλισμό των οικοδομήσιμων χώρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Έτσι, το Φράιμπουργκ μπορεί να κινδυνέψει τελικά από την ίδια του τη φήμη, αφού η αύξηση του πληθυσμού καταβροχθίζει την επιτυχία του.

Πηγή: energia.gr