Κυριακή των Βαΐων

1631
Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων

του Ιωάννου Ε. Πουλατσίδη, Θεολόγου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (Ιωάννη ιβ΄ 1-18)

Τελευταία Κυριακή σήμερα πριν την Μεγάλη και Αγία εβδομάδα των ιερών παθών του Κυρίου και Σωτήρα μας και η Αγία μας Εκκλησία, προβάλλει την Θριαμβευτική είσοδο του Ιησού, στην Ιερή πόλη των Ιεροσολύμων.

Ακούμε στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα τον Ευαγγελιστή της αγάπης, τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, να μας λέει για την εντυπωσιακή υποδοχή του κόσμου προς το πρόσωπο του Ιησού. «Ευλογημένος αυτός πού έρχεται σταλμένος από τον Κύριο! Ευλογημένος ο βασιλιάς του Ισραήλ»!  Το πλήθος υποδέχθηκε τον Κύριο ως να ήταν ένας στρατηγός, ο οποίος επέστρεφε νικητής από πόλεμο. Ο Κύριος μπήκε στην πόλη καθισμένος στη ράχη ενός γαϊδουριού.  Ο προφήτης Ζαχαρίας στο φερώνυμο βιβλίο του αναφέρει τα λόγια: «Μη φόβου, θύγατερ Σιών·  ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πώλον όνου» (Ἰωαν. ιβ΄ 15). Τα λόγια του προφήτη επαληθεύτηκαν εκείνη την στιγμή.

Η Ιερουσαλήμ τις ημέρες του Ιουδαϊκού Πάσχα, συγκέντρωνε πάρα πολύ μεγάλο πλήθος. Το πλήθος αυτό, στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού είδε τον από πολλού αναμενόμενο Βασιλιά. Μόλις τον αντίκρυσαν, έτρεξαν να τον προϋπαντήσουν. Μερικοί έστρωσαν τα ρούχα τους στο δρόμο, άλλοι έκοβαν κλαδιά από τις φοινικιές και με αυτά στόλιζαν το δρόμο. Όλοι τους είχαν γεμίσει από χαρά, λόγω του γεγονότος όπου ζούσαν.

Μέχρι εδώ όλα αυτά καλά και άγια. Επαινετά και πρέποντα. Όμως αύριο, μετά λίγες ημέρες ο ίδιος ο λαός θα αποδοκιμάσει τον Διδάσκαλο. Θα τον διώχνει από την ζωή του, θα τον παραδώσει στο θάνατο. Θα ζητάει την σταυρική του καταδίκη.

Που είναι λοιπόν οι ζητωκραυγές; Αυτά όλα ξεχάστηκαν. Τώρα ωρύονται και αγριεμένοι φωνάζουν “Σταυρωθήτω”. Ο λαός ξέχασε τα θαύματα, ξέχασε τα πάντα. Η παρουσία του Ιησού δείχνει πως για κάποιους ήταν ενοχλητική. Να αναρωτηθούμε, γιατί εμείς όλα αυτά σ΄ Αυτόν;

ο Ιησούς Χριστός, εισέρχεται από σήμερα προς το εκούσιο Πάθος, για όφελος της δικής μας ψυχής. Εισέρχεται χωρίς καμιά αντίδραση, για να παλέψει ενάντια στην κακία και την ατιμία. Εισέρχεται για να σταυρωθεί, ώστε να εξαλειφθούνε όλες μας οι αμαρτίες και να νικηθεί ο Θάνατος.

Για μια ακόμα φορά, με τη χάρη του Θεού, αδελφοί μου οδεύουμε και όλοι εμείς μαζί με τον Ιησού Χριστό, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στην ιερότερη εορτολογική περίοδο του έτους. Για μια ακόμη φορά θα ακολουθήσουμε τα ίχνη του Νυμφίου της Εκκλησίας μας Χριστού και θα γίνουμε συνοδοιπόροι του Θείου Πάθους Του. Σύμφωνα με τον ιερό υμνογράφο, καλούμαστε όπως «συμπορευθώμεν αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι΄αυτόν ταις του βίου ηδοναίς ίνα και συζήσωμεν αυτώ». Με αυτή την προϋπόθεση θα γίνουμε πραγματικοί κοινωνοί της Αναστάσεώς Του. Μόνο έτσι θα νοιώσουμε πραγματικά τη χαρά της Θείας Εγέρσεως.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, εμείς τι κάνουμε για τον Ιησού Χριστό που Αυτός Σταυρώθηκε για όλους μας; Τιμούμε το όνομα Του το οποίο και κουβαλούμε; Ο Ιησούς Χριστός που έπαθε τα πάντα για εμάς, βρίσκετε μέσα στην καρδιά μας; Είναι ο καθημερινός επισκέπτης του σπιτιού μας; Είναι το μέγιστο παράδειγμα της οικογένειάς μας; Τον αφήνουμε να είναι παρών στην ζωή μας; Δεχόμαστε το σωτήριο θέλημά Του ή γογγύζουμε και παράλληλα ντρεπόμαστε να υπερασπιστούμε το Όνομά Του;

Αδελφοί μου, Πάσχα χωρίς Χριστό, δεν είναι Πάσχα μα ούτε και Ανάσταση, αλλά δρόμος προς την Κόλαση. Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η περίοδος της Ταπείνωσης, της Μετάνοιας και της Νηστείας. Μια περίοδος όπου θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για την κάθαρση της ψυχής μας. Να κοιτάξουμε μέσα μας, να ψάξουμε τον εαυτό μας και να δοθούμε στην μετάνοια. Ας εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την περίοδο της νηστείας ώστε να αντιληφθούμε την αμαρτωλότητά μας. Να προστρέξουμε στα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, και να αναγεννήσουμε μέσα στην καρδιά μας, την προσευχή, την ταπείνωση, την μετάνοια. Να γονατίσουμε μπροστά στο πετραχήλι του Πνευματικού Ιερέως και να δοθούμε στην εξομολόγηση και την είσοδό μας στην Θεία Κοινωνία, όλοι μαζί σαν μια καρδιά και ένα σώμα.

Ο ίδιος ο Κύριος ξεκίνησε το Θείο έργο της σωτηρία του ανθρώπινου γένους με σαρανταήμερη νηστεία. Με αυτόν τον τρόπο μας έδειξε καθαρά πως, σαν Χριστιανοί, πρέπει να κάνουμε σοβαρό ξεκίνημα για την νηστεία. Με το δικό του παράδειγμα μας δίδαξε πόσο σπουδαίο όπλο είναι η νηστεία. Ας πιστέψουμε πως η τελική νίκη ανήκει στον Κύριο και Θεό Σωτήρα μας, Ιησού Χριστό. Η δόξα πρέπει στους αιώνες των αιώνων σε Αυτόν και την Μητέρα Του, μητέρα όλων μας, την Υπεραγία Θεοτόκο. Ας προστρέξουμε γρήγορα λοιπόν και ας αναλάβουμε το νικηφόρο όπλο με το οποίο μας όπλισε ο Χριστός για τη μάχη, ας εγκολπωθούμε την πολύτιμη νηστεία. Το όπλο αυτό που έχουμε στα χέρια μας, και που εμείς το κουβαλούμε με καμάρι, αλλά για τον εχθρό μας είναι φοβερό και τρομερό.

Ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης, αναφέρει σχετικά για την νηστεία: «εκείνοι που απορρίπτουν τις νηστείες λησμονούν ότι η πτώση των πρωτοπλάστων στην αμαρτία προήλθε από την ακράτεια. Λησμονούν ότι το όπλο που μας έδωσε ο ίδιος ο Χριστός εναντίον του πειρασμού είναι η νηστεία. Όταν ο ίδιος πειράστηκε στην έρημο, νήστεψε εκεί σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες». Και ένας ακόμη Άγιος των τελευταίων αιώνων, ο Άγιος Δημήτριος Επίσκοπος του Ροστώφ, λέει χαρακτηριστικά για την νηστεία: «δεν θα έχεις ποτέ πνευματική διαύγεια, σωστή κρίση και θετικά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά των παθών σου, αν δεν αγαπήσεις τη νηστεία και δεν ασκηθείς σε γενικότερη εγκράτεια όλων των επιθυμιών σου. Αλλιώς θα δαπανήσεις τη ζωή σου μέσα στο σκοτάδι της συγχύσεως και της αλογίας και θα πάρεις ως αμοιβή τη στέρηση της ουράνιας μακαριότητας».

«Αγαπητοί μου, ας ακολουθήσουμε σε αυτήν την ευλογημένη Μεγαλοβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας, το παράδειγμα Του, στο να νηστέψει στην έρημο για να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς, αλλά και το να συγχωρέσει πάνω στον Σταυρό τον ληστή μα και όλην την ανθρωπότητα». Να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματά Του και να έχουμε πίστη προς το πρόσωπό Του, ότι αυτός είναι ο θεραπευτής κι΄ ο Σωτήρας του κόσμου.

Να ευχηθούμε, η Αγία αυτή Εβδομάδα, να μας ωφελήσει πνευματικά, ώστε να ζήσουμε προετοιμασμένοι, μακριά από την κακία και τα πάθη μας, και ωφελούμενοι από την προετοιμασία της νηστείας, τα Άχραντα πάθη Του Κυρίου μας και την Ένδοξη Ανάστασή Του. Να ζήσουμε αυτήν την μοναδική Νίκη που κάνει όλην τη ανθρωπότητα να χαίρεται, διότι οποιαδήποτε άλλη νίκη στη γη έχει χωρίσει και εξακολουθεί να χωρίζει τους ανθρώπους τον έναν από τον άλλον. Αμήν.