Νέες αμερικανικές βάσεις σε Σύρο και Κάλυμνο!

1027

Νέες αμερικανικές βάσεις σε Σύρο και Κάλυμνο!

Κοντά στην περιοχή των Ιμίων θα εδρεύει η μια εκ των δύο βάσεων, που η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται να δημιουργήσει. Ποιος είναι ο γεωστρατηγικός αντίκτυπος.

Οι ΗΠΑ, με δεδομένη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Τουρκία και τη γεωστρατηγική στροφή της Άγκυρας προς την Ρωσία, προσανατολίζεται στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα μας, που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στη διαφαινόμενη απώλεια της νατοϊκής βάσης στο Ινστιρλίκ της Τουρκίας, βρίσκεται στο ραντάρ της Ουάσιγκτον.

Ήδη σε πρώτη φάση και αφού έχει καταστεί σαφές από την Τουρκία, ότι η βάση του Ιντσιρλίκ «αποκόπτεται» από τον νατοϊκό κορμό και την αμερικανική χρήση, η Ουάσιγκτον καταδεικνύει την πρόθεσή της για αναβάθμιση της παρουσία της, στις υπάρχουσες βάσεις στην Ελλάδα (Σούδα, Ανδραβίδα, Λάρισα κτλ.)

Στο αμερικανικό ραντάρ Σύρος και Κάλυμνος

Το επόμενο βήμα των ΗΠΑ είναι η δημιουργία δύο νέων βάσεων σε νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο και θα αποτελούν κόμβο και σημείο επισκευής και ανεφοδιασμού μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία», η πρώτη βάση θα βρίσκεται σε νησίδα πλάι στην Κάλυμνο, όπου οι Αμερικανοί σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ελικοδρόμιο, που θα χρησιμοποιείται για τη στάθμευση και τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρων. Η νησίδα βρίσκεται πλησίον των Ιμίων και η αμερικανική παρουσία στην περιοχή, θα έχει ισχυρό γεωστρατηγικό αντίκτυπο, τόσο για την Ελλάδα που θα φιλοξενεί τη βάση όσο και για τη Τουρκία, με τις διατυπωμένες θέσεις-διεκδικήσεις, αναφορικά με τα Ίμια και άλλες βραχονησίδες.

Οι ΗΠΑ έχουν «βάλει στο μάτι» τα ναυπηγεία αλλά και το λιμάνι της Σύρου. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την αναβάθμιση του λιμανιού της Ερμούπολης, ώστε να είναι δυνατή η πρόσδεση μεγάλων πλοίων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Μόνο ως τυχαία δεν εκλαμβάνεται η προ ημερών αναφορά του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάιατ, για το ναυπηγείο της Σύρου. Ο Αμερικανός πρεσβευτής τόνισε ότι τα ναυπηγεία στο Νεώριο πρέπει να αγοραστούν από επιχείρηση που ανήκει σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

Πηγή: sofokleousin.gr