Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ο κρητικός γιατρός και στενός συνεργάτης του Αρτέμη Σώρρα, Μανώλης Λαμπράκης με την κατηγορία της συνωμοσίας

1229
Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ο κρητικός γιατρός και στενός συνεργάτης του Αρτέμη Σώρρα, Μανώλης Λαμπράκης με την κατηγορία της συνωμοσίας

Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ο κρητικός γιατρός και στενός συνεργάτης του Αρτέμη Σώρρα, Μανώλης Λαμπράκης με την κατηγορία της συνωμοσίας

O ομογενής γιατρός Εμμανουήλ Λαμπράκης συνελήφθη την Πέμπτη από τις ομοσπονδιακές αρχές στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό τη διακίνηση και κατοχής με πρόθεση διακίνησης οξυκωδόνης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται ότι προέβη σε αθρόες και αναιτιολόγητες συνταγογραφήσεις “oxycodone” (περίπου 2,4 εκατ. χάπια) την τελευταία πενταετία.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Preet Bharara (U.S. Attorney for the Southern District of New York), ο ειδικός πράκτορας James J. Hunt (U.S. Drug Enforcement Administration’s New York Division), o αρχηγός της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, James P. O’Neill και η οικονομική επιθεωρήτρια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Maria T. Vullo ανακοίνωσαν από κοινού την Παρασκευή τη σύλληψη του 69χρονου Εμμανουήλ Λαμπράκη, αναφέροντας πως επρόκειτο την ίδια μέρα να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστή (U.S. Magistrate Judge), James L. Cott.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνυτήριας αναφοράς, -όπως αυτά αναφέρονται στο ανακοινωθέν των αρχών- “η οξυκωδόνη είναι ένα άκρως εθιστικό οπιούχο ναρκωτικό το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών και χρόνιων καταστάσεων πόνου. Οι συνταγές οξυκωδόνης έχουν μεγάλη ζήτηση και σημαντική αξία σε μετρητά για τους διακινητές ναρκωτικών, καθώς τα χάπια μπορούν να μεταπωληθούν για χιλιάδες δολάρια. Για παράδειγμα, χάπι 30 mg οξυκωδόνης μπορεί να πουληθεί για 20-30 δολάρια στη Νέα Υόρκη και πολύ ακριβότερα σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Μασσαχουσέτη, το Βερμόντ και το Μέιν. Μια μόνο συνταγή για 120 δισκία των 30mg μπορεί να αποφέρει στον παράνομο διακινητή σε μετρητά το ποσό των 2,400 δολαρίων ή και περισσότερα”.

Επισημαίνεται επίσης πως ο εναγόμενος “τουλάχιστον, κατά προσέγγιση, από τον Ιανουάριο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2016 διατηρούσε δύο ιατρικές κλινικές στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, (στην Τζαμέικα και την Αστόρια) όπου ο ίδιος συνταγογράφησε μεγάλες ποσότητες οξυκωδόνης με αντάλλαγμα μετρητά. Χρέωνε τυπικά 150 δολάρια μετρητά για επισκέψεις ασθενών (patient visits) και συχνά αυτές οι επισκέψεις περιελάμβαναν πολλούς “ασθενείς” τους οποίους έβλεπε την ίδια στιγμή στο ίδιο δωμάτιο εξέτασης. Στη διάρκεια των «επισκέψεων» αυτών έκανε έναν απλό, επιπόλαιο χειρισμό σώματος (όπως περιστροφή χεριού ή ποδιού) και είχε μια σύντομη ή καθόλου συνομιλία με τον φερόμενο ως “ασθενή”. Ωστόσο, έδινε στον ασθενή μια συνταγή για μεγάλη ποσότητα οξυκωδόνης, συνήθως 120 ή παραπάνω χάπια των 30mg.

Σύμφωνα πάντα με την αναφορά, “στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι σήμερα και στη μία από τις κλινικές του, ο Λαμπράκης έδωσε περίπου δεκαεφτά χιλιάδες συνταγές “oxycodone” με αποτέλεσμα τη διανομή σχεδόν 2,4 εκατ, δισκίων με αξία στο δρόμο περίπου 48 εκατ, δολάρια. Σε πάνω από 200 περιπτώσεις έδωσε 30 ή περισσότερες συνταγές για χάπια 30 mg οξυκωδόνης σε μία μέρα. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, εκτιμάται ότι συγκέντρωσε τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές από τους “ασθενείς” του”.

Το αρχικό κατηγορητήριο επιφέρει ανώτατη ποινή κάθειρξης 20 χρόνων. Διευκρινίζεται ωστόσο στο ανακοινωθέν των αρχών, ότι η όποια ποινή θα επιβληθεί από το δικαστήριο αν βρεθεί ένοχος.

Ως “κρίσιμο σημείο στη συνολική μάχη εναντίον της κατάχρησης οπιοειδών που έχει λάβει διαστάσεις ολέθριας επιδημίας” χαρακτήρισε τη σύλληψη ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Preet Bharara, τονίζοντας πως o εναγόμενος “αν και γιατρός, φέρεται να ήταν ένας επικίδυνος διακινητής ναρκωτικών. Φέρεται να διοχέτευσε ιατρικώς μη αναγκαία χάπια οξυκωδόνης στις κοινότητές μας, ικανοποιώντας τον εθισμό αμέτρητων ανθρώπων”.

“Οι διακινητές ναρκωτικών που πωλούν συνταγές για χρήματα δίνουν στους γιατρούς κακή φήμη”, δήλωσε ο ειδικός πράκτορας James C. Hunt, τονίζοντας πως “η διάλυση μιας σύγχρονης φωλιάς οπίου, μεταμφιεσμένης ως ιατρικής κλινικής στην καρδιά του Κουίνς, δείχνει το αποτέλεσμα της συνεργασίας για την επιβολή του νόμου”.

“Η Νέα Υόρκη είναι πιο ασφαλής γιατί οι αρχές επιβολής του νόμου συνεργάστηκαν για να σταματήσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες μέσω των οποίων ο εναγόμενος επεδίωξε να πλουτίσει, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τoν κόσμο”, τόνισε η επιθεωρήτρια Maria T. Vullo.

Επισημαίνεται ότι τα αναγραφόμενα στη μηνυτήρια αναφορά αποτελούν απλώς αιτιάσεις και ο εναγόμενος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο γιατρός, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται ότι προέβη σε αθρόες και αναιτιολόγητες συνταγογραφήσεις“oxycodone” (περίπου 2,4 εκατ. χάπια) την τελευταία πενταετία, είναι ο άνθρωπος που το 2012 έλεγε ότι ο Αρτέμης Σώρρας, πούλησε «ορισμένα πνευματικά δικαιώματα που έχουν να κάνουν με μια πολύ υψηλή τεχνολογία». Το αντάλλαγμα για τα πνευματικά δικαιώματα της «πολύ υψηλής τεχνολογίας» των αρχαίων Ελλήνων ήταν …3 τρισ. δολάρια.

Μάλιστα, ο Λαμπράκης, μέλος της οργάνωσης End National Debt, για να αποδείξει τον ισχυρισμό του για το πού βρήκε ο Σώρρας τα χρήματα, υποστήριζε ότι οι Αμερικανοί είχαν στείλει στο διάστημα επί 17 μήνες ένα διαστημόπλοιο χωρίς καύσιμα. «12 και 1 λεπτό 16 Ιουνίου, στη Καλιφόρνια προσγειώθηκε το τελευταίο διαστημόπλοιο που έλειπε. Διαστημόπλοιο που ήταν στο διάστημα 17 μήνες, χωρίς πιλότο, χωρίς ανθρώπους μέσα υποτίθεται. Και διερωτάται κάποιος με τι καύσιμα; Σας αφήνω λίγο να σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει η τεχνολογία που δεν θα ήθελε κάποιος που πχ. πουλάει πετρέλαιο να γίνει γνωστή»

πηγή:Αγώνας της Κρήτης