Τους «πρόδωσε»… η Booking και η Trivago

1069

Τους «πρόδωσε»… η Booking και η Trivago

 
Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς τον Ιούνιο. Οι διασταυρώσεις, με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν στις 31 Ιουλίου, είχαν στο «στόχαστρο» 712 επιχειρήσεις εκ των οποίων στις επτά, οι ελεγκτές εντόπισαν ακραίες περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.

Στους ελέγχους χρησιμοποιήθηκε κάθε διαθέσιμος τρόπος που συμπεριλάμβανε ακόμα και τις μεγάλες πλατφόρμες διαδικτυακής ενοικίασης καταλυμάτων όπως η Booking και η Trivago.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» από τους ελέγχους διαπιστώθηκε:

  • Τέσσερα ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και άνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια, στα οποία εμφανίζεται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις απόκλιση άνω του 1 εκατομ. ευρώ.
  • Από τις εν λόγω μονάδες οι δύο βρίσκονται στη Ρόδο, μία στην Κέρκυρα και μία στην Ηλεία.
  • Δύο μονάδες, εκ των οποίων η μια στην Ανατολική Αττική και η άλλη στη Σαντορίνη, στις οποίες μάλιστα το αξιοσημείωτο είναι ότι είχε προηγηθεί προληπτικός έλεγχος και άρα γνώριζαν ότι βρίσκονταν στο «επίκεντρο». Οι συγκεκριμένες μονάδες, εμφάνισαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ.
  • Μία ξενοδοχειακή μονάδα στη Χαλκιδική η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της ΑΑΔΕ και από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους από τον προληπτικό έλεγχο, εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις.

Τους έγινε… μάθημα

Αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και πέρυσι με την ΑΑΔΕ να λαμβάνει το ίδιο δείγμα (712 επιχειρήσεις). Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι φέτος τον Ιούνιο δηλώθηκε υψηλότερος τζίρος κατά 21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κατά 50% στην αύξηση του τουρισμού και των τιμών και κατά 50% στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Πηγή: efsyn.gr