Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως

1561
Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως

του Ιωάννου Ε. Πουλατσίδη, Θεολόγου

Τρίτη Κυριακή των νηστειών και η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει τον ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου και μας προσκαλεί να τον προσκυνήσουμε ευλαβικά, για να αντλήσουμε δύναμη συνεχίζοντας τον πνευματικό μας αγώνα την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και ο Κύριος στο Ευαγγελικό του ανάγνωσμα, προσφέρει σε όλους εκείνους που επιθυμούν να σωθούν από τον θάνατο, τον Σταυρό Του.

Ακούμε τον Ιησού στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα να μας λέει ότι: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει , πρέπει να απαρνηθεί τον παλιό και αμαρτωλό εαυτό του, να πάρει πάνω του το Σταυρό των θλίψεων και των δοκιμασιών και τότε ας με ακολουθήσει. Όποιος θέλει να σώσει την επίγεια ζωή του, αυτός θα χάσει την αιώνια και μακάρια ζωή. Όποιος όμως αψηφήσει και θυσιάσει τη ζωή του αυτή για μένα και το Ευαγγέλιο, αυτός θα σωθεί. Και καταλήγει: Τί θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει όλον τον κόσμο αλλά χάσει τη ψυχή του; Εκείνος που θα αρνηθεί εμένα και τους λόγους μου, θα τον απαρνηθεί και ο Υιός του ανθρώπου».

Ο Σταυρός του Κυρίου μας αποκαλύπτει το μέτρο της αγάπης του Θεού αλλά και της αξίας του ανθρώπου. Ας γνωρίζουμε πως είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του Θεού και τέτοια η αξία της ψυχής, ώστε ο ίδιος ο Θεάνθρωπος να ανεβαίνει πάνω στο Σταυρό για την δική μας σωτηρία. Ο καθένας μας όταν σχηματίζει επάνω του το σημείο του Σταυρού, βροντοφωνάζει παράλληλα και την οριστική νίκη του Χριστού κατά του θανάτου και του πονηρού. Ο Σταυρός μας λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «είναι κτύπημα θανατηφόρο κατά του διαβόλου». Ο Σταυρός επομένως είναι το Ιερό όπλο του κάθε Χριστιανού, όπου θα πρέπει να το χρησιμοποιεί συνεχώς, για να αντιμετωπίζει τις επίγειες δυσκολίες.

Πριν από την Σταύρωση του Χριστού, «ο Σταυρός ήταν σύμβολο καταδίκης, τώρα όμως έγινε αντικείμενο ιεράς τιμής. Προηγουμένως, ήταν σύμβολο κατακρίσεως, τώρα είναι το θεμέλιο της σωτηρίας μας». Ας μην λησμονούμε πως ο παράδεισος άνοιξε την ιερή στιγμή που ο Χριστός σταυρώθηκε. Άρα αυτός είναι η σκάλα που θα μας οδηγήσει στην αιώνια Βασιλεία.

Πολλές φορές ακούμε, ακόμα και από Εκκλησιαστικούς ανθρώπους, ότι ο Θεός δίνει ανάλογα στον κάθε άνθρωπο, τον Σταυρό του. Τις δοκιμασίες του. Τις οποίες δοκιμασίες θα πρέπει ο καθένας μας να σηκώσει προς όφελος της σωτηρίας μας. Δηλαδή, θα πρέπει να σηκώσουμε τον δικό μας Σταυρό. Να Σταυρωθούμε τον προσωπικό μας πόνο και βάσανα, ώστε να οδηγηθούμε στον παράδεισο. Να μην απελπιζόμαστε στην πορεία αυτού του αγώνα μας, διότι στο τέλος μας περιμένει ο ίδιος ο Χριστός.

Ας έχουμε μέσα μας βαθιά πίστη, πως οτιδήποτε, μας έδωσε ο Θεός δια μέσου της Αγίας του Εκκλησίας, το έδωσε προς όφελος της Σωτηρίας της ψυχής μας. Ας έχουμε πίστη, πως οτιδήποτε συμβαίνει στην ζωή μας προέρχεται από το θέλημα του Θεού και πάλι για την σωτηρία της ψυχής μας.

Να ευχηθούμε αλλά και να αγωνιστούμε να ζήσουμε, μέσω των Μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας, λίγο από την Θεϊκή Του Δόξα στην επίγεια ζωή μας και να ανταποδώσουμε σε Αυτόν την αγάπη που μας προσφέρει, με την καθαρότητα της ψυχής μας και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό Του. Αμήν.