Υπηκοότητες, διαβατήρια, ακίνητα και η αδιάφορη κερδοσκοπία: Όλα σε τιμή …”ευκαιρίας”

1021
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην Εκδήλωση Μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην Εκδήλωση Μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Υπηκοότητες, διαβατήρια, ακίνητα και η αδιάφορη κερδοσκοπία: Όλα σε τιμή …”ευκαιρίας”

Γράφει ο Νικόλας Νικολάου

Το πρόγραμμα «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων» που θεσπίστηκε από την Κύπρο είναι ενα απολύτως νόμιμο προγραμμα και πολλές χώρες εχουν παρόμοια προγράμματα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Η Κυπριακή κυβέρνηση έκανε μια σωστη κινηση για να βοηθήσει με την οικονομική ανάκαμψη του τόπου. Το πρόβλημα ομως που υπαρχει είναι σε μερικές από τις λεπτομέρειες του προγράμματος και με τον τρόπο εκτέλεσης του.

Στις περισσότερες χώρες, αυτου του τύπου προγραμματα προσφέρουν αρχικά μόνο μόνιμη διαμονή, οι ξένες επενδύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υπάρχουν περιορισμοί ως προς το πόσες visas εκδίδονται ανά έτος.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω.

H uυπηκοότητα πρέπει να είναι κάτι το ‘ιερό’. Δεν πρέπει να είναι προς πώληση. Θα πρέπει να είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου που γενιέται σε μια χώρα ή να κερδίζεται μέσα από σκληρή δουλειά. Γι ‘ αυτό και οι περισσότερες χώρες προσφέρουν μόνο visas γιά μόνιμη διαμονή και όχι υπηκοότητες για αυτά τα προγράμματα. Στην ΕΕ, μόνο η Αυστρία, η Μάλτα και η Κύπρος προσφέρουν ιθαγένειες. Επιπλέον, σε πολλές χώρες υπάρχουν ετήσια όρια. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) εκδίδουν μόνο 10.000 αυτού του τύπου visas ανά έτος και είναι μόνο για μόνιμες διαμονές. Με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες της Κύπρου σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η Κύπρος θα έπρεπε να εκδίδει μόνο 26 ιθαγένειες ανά έτος αλλά ο πραγματικός αριθμός εκδόσεων φαίνεται να είναι περισσότερες από 300 ανά έτος.

Το άλλο μέρος που είναι προβληματικό είναι το πώς το πρόγραμμα εκτελείται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πρόγραμμα έχει αποφέρει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ξένες επενδύσεις από την έναρξή του, που είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, οι επωφελούμενοι είναι μερικά δικηγορικά γραφεία και μερικοί developers. Οι επενδύσεις δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά ως επί το πλείστον βοηθούν να πουληθούν κάποια υπάρχοντα ακίνητα σε υπερβολικές τιμές. Οι τιμές αυτές έχουν οδηγήσει τις τιμές αγοράς ακίνητης περιουσίας τόσο ψηλά που η ιδιοκτησία μιας κατοικίας θα είναι σύντομα απλά ένα όνειρο για τους Κύπριους πολίτες. Επιπλέον, το πρόγραμμα προωθείται στο διαδίκτυο με πολύ ενθουσιασμό από τα δικηγορικά γραφεία και τους developers και δίνει την εντύπωση ότι στην Κύπρο κάποιος μπορεί ευκολα να εξαγοράσει ιθαγένεια σε 2 μήνες.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων για να αποτρέψει τα πράγματα από το να πάνε εκτός ελέγχου. Μερικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι:

α) Αντί της άμεσης χορήγησης ιθαγένειας, οι αιτητές θα πρέπει αρχικά να παίρνουν visa για μόνιμη διαμονή μετά από μερικά χρόνια να μπορούν να παίρνουν ιθαγένεια.

β ) Οι επενδύσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

γ) Να καθιερωθούν όρια ανά έτος.

δ) Να σταματήσει την τρελή διαφήμιση στο διαδίκτυο. Πραγματικά δίνει την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι για πώληση.

Με ένα τρόπο που τους χαρακτηρίζει διαχρονικά, το κυπριακό πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα που να τους εξυπηρετεί και να αποκομίσουν τεράστια προσωπικά οφέλη, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την φήμη της Κύπρου και δημιουργούν μια πραγματική φούσκα με τα ακίνητα. Τα περισσότεροι δικηγορικά γραφεία και οι developers που επωφελούνται από τη δραστηριότητα αυτή, άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με πολιτικούς. Το πρόγραμμα όπως είναι σήμερα διαρθρωμένο και ο τρόπος που εκτελείται δίνει την εντύπωση της κακοδιαχείρισης, κατάχρησης, και θα εκθέσει την Κύπρο στους Ευρωπαϊκούς μας εταίρους, εκτός αν ληφθούν σύντομα διορθωτικές ενέργειες. Το πρόσφατο άρθρο του Guardian ίσως είναι μόνο η αρχή. Το γεγονός ότι τις προάλλες ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το μόνο πρόβλημα με το πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι διαφημίζεται σε χώρες που δεν έχουν δικαίωμα ‘dual citizenship’ και συγχύζουν τους κάτοικους αυτών των χωρών δείχνει ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη καταλάβει το περί τίνος πρόκειται.

Η Κυπριακή οικονομία έχει βελτιωθεί και η ανάγκη για ακραία μέτρα έχει υποχωρήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να επαναξιολογήσει το πρόγραμμα για να προστατευτεί η φήμη της Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και οι καταχρήσεις. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι για έλκυση ξένου κεφαλαίου για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε στρατηγική και όραμα για το καλό όλων των Κυπρίων. Για μια χώρα που είναι ημικατεχόμενη από την Τουρκία, πρέπει να να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να μην αφήνουμε εντυπώσεις ότι η Κύπρος είναι προς πώληση.

Πηγή: mignatiou.com