Αυστριακές εκλογές: Τάσεις και παράδοξα, της Βασιλικής Σουλαδάκη

1498

Αυστριακές εκλογές: Τάσεις και παράδοξα, της Βασιλικής Σουλαδάκη

Βασιλική Σουλαδάκη, ΑΞΙΑ του Σαββάτου, έντυπη έκδοση, 07.10.2017
Βασιλική Σουλαδάκη, Διεθνολόγος, ΑΞΙΑ του Σαββάτου, έντυπη έκδοση, 07.10.2017

Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, οι Αυστριακοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) φαίνεται να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, λαμβάνοντάς δε  υπόψη τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος το τελευταίο διάστημα, η αναστροφή των ποσοστών του τουλάχιστον δημοσκοπικά, είναι αξιοσημείωτη.

Από τη δεκαετία του 80 το κομματικό σύστημα της Αυστρίας χαρακτηρίστηκε από τη σταδιακή πτώση των ποσοστών των παραδοσιακών κομμάτων.

Του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) ενώ οι Πράσινοι κατέγραψαν γενικώς μια ανοδική πορεία  χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Το πολιτικό σύστημα στην Αυστρία όπως και αλλού φαινόταν ανίκανο να επαναπροσδιορίσει ή να επανεφεύρει τη δομή του και τις πολιτικές του, με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά κόμματα να υποστούν σταδιακή συρρίκνωση όπως εξάλλου παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτή τουλάχιστον ήταν η εικόνα μέχρι και πρόσφατα, διότι το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να έχει καταφέρει να αντιστρέψει αυτήν την τάση αλλά πως; και τελικά που οδηγούμαστε μέσα από τέτοιες αλλαγές;

Και εξηγώ: Το Λαϊκό Κόμμα ισχυρίζεται ότι έχει αλλάξει, ότι επαναπροσδιορίστηκε.

Ισχυρίζεται εν ολίγοις ότι είναι ένα νέο κόμμα.

Υπό την ηγεσία του Σεμπάστιαν Κουρς, του νεαρού υπουργού των Εξωτερικών το κόμμα έχει επανεφεύρει τον εαυτό του.

Το ÖVP ξεκίνησε μια προεκλογική εκστρατεία, εστιασμένη στην προσωπικότητα του Κουρς με σαφή λαϊκίστικα χαρακτηριστικά.

Το κόμμα αποφάσισε να εστιάσει τη στρατηγική επικοινωνίας του στην  persona του Kουρς.

Ακόμη και το όνομα του κόμματος που άλλαξε αντικατοπτρίζει τον προσωπομετρικό του χαρακτήρα, «Liste Sebastian Kurz – die neue Volkspartei».

Στο πνεύμα της έμφασης του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού του, επέλεξαν επίσης το νέο χρώμα του κόμματος (τιρκουάζ) καθώς και νέα πρόσωπα στις λίστες των υποψήφιων, μεταξύ των οποίων πρώην αθλητές, επιστήμονες, διασημότητες και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της  αστυνομίας.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων,  η στρατηγική αυτή δούλεψε, αλλά πόσο «φρέσκο» είναι επί της ουσίας το «Νέο Λαϊκό Κόμμα” του Σεμπαστιάν Κουρς;

Όχι και τόσο νέο τελικά, αφού σε ευαίσθητους τομείς πολιτικής, η ατζέντα του είναι παρόμοια με εκείνη του ακροδεξιού κόμματος, μάλιστα ο ηγέτης των ακροδεξιών έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Κουρς για αντιγραφή του προγράμματος του κόμματος του!

Πράγματι το Λαϊκό Κόμμα έχει γίνει πολύ λιγότερο φιλοευρωπαϊκό, παρουσιάζοντας  μια πιο soft εκδοχή  μιας νέο-εθνικιστικής τάσης που συνδέεται με το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας (αυστηρότερη πολιτική  μετανάστευσης, περισσότερη συμπάθεια στον ευρωσκεπτικισμό που εκφράζουν οι χώρες Visegrad και μια απόσταση από την Ανγκέλα Μέρκελ και τις πολιτικές της ιδιαίτερα όσον αφορά τη  διαχείριση της προσφυγικής κρίσης).

Το λυπηρό είναι ότι ακόμα και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προκειμένου να συγκρατήσει τα ποσοστά του έχει δανειστεί στοιχεία από την πλατφόρμα του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθέριας ακολουθώντας και αυτό μια μορφή σκεπτικισμού  προς την Ε.Ε..

Αυτές οι τάσεις δημιουργούν ένα παράδοξο: Μπορεί το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας να μην κερδίσει την πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά να έχει επικρατήσει η ατζέντα του με διαφορετικό τρόπο αφού τα δυο παραδοσιακά κόμματα έχουν αποδεχθεί στοιχεία αυτής της ατζέντας.

Πηγή: Βασιλική Σουλαδάκη,
ΑΞΙΑ του Σαββάτου, έντυπη έκδοση,
07.10.2017