Το ΔΝΤ μπαίνει σε γεωπολιτικό mode στην Ελλάδα, με Ντόλμαν αντί Βελκουλέσκου

1061

Το ΔΝΤ μπαίνει σε γεωπολιτικό mode στην Ελλάδα, με Ντόλμαν αντί Βελκουλέσκου

Αλλαγή στρατηγικής του ΔΝΤ στην Ελλάδα σηματοδοτεί η αντικατάσταση της Ντέλια Βελκουλέσκου από τον Πίτερ Ντόλμαν, η οποία έρχεται μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και καθώς οι συζητήσεις καθίστανται περισσότερο πολιτικές και λιγότερο τεχνοκρατικές.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, φέρεται να έχει ζητήσει την αντικατάστασή της από το καλοκαίρι του 2017, όταν η ιεραρχία συμφώνησε σε πολιτικό επίπεδο και δέχθηκε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν είναι ιδιαίτερα έμπειρος, μετριοπαθής και δεν ανήκει στην κάστα των σκληρών τεχνοκρατών. Μέχρι πέρυσι ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Λευκορωσία, ενώ έχει εργαστεί στα προγράμματα της Ισλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η επιλογή του Πίτερ Ντόλμαν έρχεται τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θωρακίζεται για να εξέλθει από το πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση διασταυρούμενων πυρών από το ΔΝΤ και τη Ρωσία, που ερίζουν για τον έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων και τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής.

Έχοντας υπηρετήσει σε προγράμματα του ΔΝΤ στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και την Ισλανδία, ο Πίτερ Ντόλμαν διαθέτει επίγνωση του ρώσικου παράγοντα και της διασύνδεσης οικονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων. Ο ίδιος έχει ασχοληθεί εις βάθος με την ανίχνευση δομικών αδυναμιών που καθιστούν τις οικονομίες ευάλωτες σε πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ γνωρίζει από πρώτο χέρι, αντιλαμβάνεται και έχει αντιμετωπίσει προσπάθειες πολιτικής αποσταθεροποίησης χωρών και γεωπολιτικής έντασης.

Στην πραγματικότητα η αποστολή του Πίτερ Ντόλμαν στην Ελλάδα αποτελεί σαφές μήνυμα εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και ταύτισης σκοπών σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων και συμμάχων της και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Πηγή: crisismonitor.gr