Επίθεση στον εθνικισμό: Οι βαρβαρότητες εναντίον των Κυπρίων δεν θα περάσουν, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς

1059
Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς προσφωνεί τους παρεβρισκόμενους μετά τη βράβευσή του. Φωτογραφία Mignatiou.com

Επίθεση στον εθνικισμό: Οι βαρβαρότητες εναντίον των Κυπρίων δεν θα περάσουν, δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατευθυνση για το Κυπριακό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τη Νέα Υόρκη: «Οι βαρβαρότητες σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων δεν θα περάσουν», τόνισε χθες το βράδυ στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης στο πρόσωπό του που οργάνωσαν οι Κύπριοι Απόδημοι της Αμερικής.

Μια βραδιά συγκινητική με επιστέγασμα την βράβευση του Νίκου Κοτζιά, με το «Βραβείο Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, για τον πατριωτισμό και το κύρος του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αλλά πάνω απ’ όλα, για την αταλάντευτη στάση που έχει επιδείξει στο κυπριακό όλο αυτό το διάστημα που είναι υπουργός Εξωτερικών και ιδίως στις συνομιλίες του τελευταίου χρόνου.

«Νοιώθω να έχω δύο πατρίδες: τη μητέρα μου Ελλάδα και την αδερφή μου Κύπρο», δήλωσε συγκινημένος ο υπουργός Εξωτερικών  στον χαιρετισμό που απηύθυνε παραλαμβάνοντας το βραβείο. Βραβείο με ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα που  απονέμεται ετησίως σε άτομα με  “παραδειγματική προσφορά στα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κύπρου”, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στους αποδέκτες του  συμπεριλαμβάνονται, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τσαρλς Σούμερ κ.α. ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την τιμητική προεδρία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, οι οποίοι βεβαίως ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Όπως επίσης παρόντες ήταν στην τιμητική βραδιά, και o Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας και της Κύπρου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

«Οι απόψεις που επανειλημμένα εκφράζει, ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να σταθεί σταθερά και με αποφασιστικότητα στο πλευρό της Κύπρου, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση και στήριγμα του αγώνα μας” τόνισε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού επισημαίνοντας ότι οι Κύπριοι της Αμερικής τιμούν τον Ν. Κοτζιά επίσης “για τη στάση που κράτησε στις τελευταίες συνομιλίες στην Ελβετία, επιμένοντας πως δεν υπάρχει λύση με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εστιάζοντας  στις πρόσφατες προσπάθειες επίλυσής του Κυπριακού στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να συνεχίσουν να υπάρχουν εγγυήσεις στην Κύπρο, ούτε και να παραμείνει η ίδια εγγυήτρια δύναμη στη Μεγαλόνησο. “Η Δημοκρατία σε όλη την Κύπρο- και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους- θα λειτουργήσει μόνον όταν καταργηθεί η στρατοκρατία των Τούρκων» υπογράμμισε εξηγώντας ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε κάθε ευκαιρία, υπογράμμιζα ότι η Κύπρος έχει ανάγκη μία πραγματική λύση. Μία λύση που θα την κάνει κανονικό κράτος του 21ου αιώνα με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία».

Παράλληλα  ανέλυσε τις ελληνικές προτάσεις για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων από ένα Σύμφωνο Φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα. Επιπλέον, υπογράμμισε την υιοθέτησή τους από το ΓΓ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τις χρησιμοποίησε ως βάση της πρότασής του το τελευταίο βράδυ των συνομιλιών στην Ελβετία. Τόνισε δε ότι η άρνηση της Τουρκίας να παραιτηθεί από τα όποια εγγυητικά και παρεμβατικά της «δικαιώματα», είχε σαν αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της διεθνούς Διάσκεψης. «Ήταν όμως μία Διάσκεψη, στην οποία καθιερώθηκε ως κομβικό το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων», αποσαφήνισε  ο κ. Κοτζιάς.

Επικριτικός ήταν και  απέναντι σε όσους του προσάπτουν “εθνικισμό” στο Κυπριακό αποσαφηνίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό. «Ο εθνικισμός» είπε  «δεν σέβεται το διαφορετικό και θεωρεί τη δική του ταυτότητα ολοκληρωτικά ανώτερη κάθε άλλης. Αντίθετα, ο πατριωτισμός συνδέεται μεν με ένα αίσθημα αγάπης προς τον πάτριο χώρο, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον πάτριο πολιτισμό, συνδυάζεται όμως και με έναν βαθύ διεθνισμό, καθώς αναγνωρίζει την αξία και των άλλων ‘πατρίδων’». Στην περίπτωση της Κύπρου καταγράφηκε «η πιο ανόητη, αλλά και πιο ακραία περίπτωση εθνικισμού στην περιοχή μας». «Το ερώτημα είναι απλό: η πάλη για την κατάργηση των εγγυήσεων είναι μία μάχη προς τα πίσω; Είναι μία μάχη εθνικιστική; Η μετεξέλιξη της Κύπρου σε φυσιολογικό, σε κανονικό κράτος είναι ένα άδικο, ακόμα και αφύσικο αίτημα;», αναρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς. Χαρακτήρισε μάλιστα ορισμένους, σε Ελλάδα και Κύπρο, ως «υποστηρικτές των απαιτήσεων της Τουρκίας», καθώς θεωρούν ως αυτονόητη τη θέση της Τουρκίας για τη συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο. «Η υιοθέτηση ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων τρίτων είναι η χειρότερη μορφή άρνησης του πατριωτισμού», συμπέρανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα καυτηρίασε και τη μεροληπτική στάση  του  Νορβηγού διαμεσολαβητή Έσπεν Μπαρθ Άιντε ξεκαθαριζοντας όμως ότι «η κριτική στον Άιντε δεν είναι πολεμική προς τον ΟΗΕ». «Συνολικά” τόνισε ο Ν. Κοτζιάς,  “η συμπεριφορά του κ. Άιντε δεν ήταν ενός ανθρώπου που αναζητούσε έντιμους συμβιβασμούς στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, τις οποίες συχνά αγνοούσε, αλλά ενός παράγοντα που ήταν πεπεισμένος ότι μπορούσε να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και αδίκως, περισσότερο απ’ ό,τι την Τουρκία».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κοτζιάς ήταν ξεκάθαρος ως προς την στάση της ελληνικής πλευράς και του ιδίου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού: «Εμείς θα εξακολουθούμε να παλεύουμε εκεί όπου ταχθήκαμε. Οι βαρβαρότητες σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών του ΟΗΕ και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων δεν θα περάσουν». Όσο για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε με αισιοδοξία: «Η Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Κύπρος θα ζήσει και θα συνεχίσει να πορεύεται περήφανη με την ομορφιά της Αφροδίτης μέσα στη Ιστορία. Και εγώ θα είμαι περήφανος που υπήρξα κομμάτι αυτής της ιστορίας”, κατεληξε ο κ. Κοτζιάς προκαλώντας ένα ξέσπασμα συγκίνησης  στο ακροατήριό του που σηκώθηκε όρθιο για να τον θερμοχειροκροτήσει.

Νωρίτερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προήδρευσε της Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, μιας ελληνικής πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας 8 χώρες στα εδάφη των οποίων ήκμασαν σημαντικοί πολιτισμοί. Μεταξύ αλλων, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi ως συνδιοργανώτριας χώρας, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ και της Αιγύπτου και ο Υπουργός Πολιτισμύ του Περού. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν θέματα λειτυργίας του Φόρουμ και αποδοχής νέων μελών, καθώς και η προετοιμασία της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στη Βολιβία το 2018.

Με την  εκφώνηση της  ομιλίας του  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ολοκληρωνει σήμερα ο  Νικος Κοτζιάς την αποστολή του στην  Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  στη Νέα Υόρκη. Μια ημέρα αυτή η τελευταία, πρίν από την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη για την Αθήνα τα μεσάνυχτα, ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς το πρωί όπου  θα ξεκινήσει με πρόγευμα εργασίας η Τετραμερής Συνάντηση με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας-Κροατίας και Ρουμανίας.

Θα ακολουθήσει η ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων και ανταποκριτών και αμέσως μετά η διμερής συνάντηση του κ. Κοτζιά  με τον «Πρόεδρο» του Κοσόβου Χασιμ Θάτσι. Για το μεσημέρι, στις 14:00 τοπική ώρα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, ενώ στις 16:30 θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

ΣΟΦΙΑ ΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ