Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια του Τράμπ για να ανατραπεί απόφαση Ομπάμα για εποικισμούς

1045
Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια του Τράμπ για να ανατραπεί απόφαση Ομπάμα για εποικισμούς

Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια του Τράμπ για να ανατραπεί απόφαση Ομπάμα για εποικισμούς

Το Ισραήλ ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ν’ ασκήσει πιέσεις προκειμένου ν’ αποτραπεί η έγκριση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του εποικισμού.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε όταν το Τελ Αβίβ έμαθε ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση, έχει ως πρόθεση την έγκριση του ψηφίσματος, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου στο Reuters.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ επικοινώνησαν με τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ σε “υψηλό επίπεδο” μετά την αποτυχημένη προσπάθεια που έκαναν προκειμένου να πείσουν Αμερικανικούς αξιωματούχους να στηρίξουν την άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να μην εγκριθεί το σχέδιο απόφασης. Το Ισραήλ ζήτησε την παρέμβαση του Τραμπ, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα σκοπεύει οι ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία.

Ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ, ενώ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε εντολή στην αιγυπτιακή διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ν’ αναβάλει την ψηφοφορία. Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί χθες, με το ψήφισμα που προωθούσαν οι Αιγύπτιοι.

Η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου, που είχε ταραχώδεις σχέσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα, πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προγραμμάτιζε εδώ και καιρό τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σε συνεννόηση με τους Παλαιστίνιους και σκόπευε να τη χρησιμοποιήσει -σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση- προκειμένου να “παγιδεύσει” το Ισραήλ στο ακανθώδες ζήτημα των εποικισμών.

ΕΞΑΛΛΟΥ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να «σταθούν στο πλευρό» του Ισραήλ στη διαδικασία ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί ενός σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Την Πέμπτη η Αίγυπτος –που κατήρτισε το σχέδιο σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους– ανέβαλε τη διαδικασία ψηφοφορίας επί του σχεδίου, αφού τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησαν η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ψηφοφορία στο ΣΑ αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα Νέας Υόρκης.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό μας και αναμένουμε από τον μεγαλύτερο σύμμαχο μας να συνεχίσει την επί σειρά ετών πολιτική του και να ασκήσει βέτο σε αυτό το ψήφισμα», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον με ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία, εγκαταλείποντας τη διπλωματική προστασία που προσφέρουν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε μία από τις πλέον σκληρές προσωπικές επιθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι ο Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκονται πίσω από αυτό το «επαίσχυντο» σχέδιο απόφασης.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο ΥΠΕΞ Κέρι βρίσκονται πίσω από αυτή την επαίσχυντη κίνηση ενάντια στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση κατέστρωσε μυστικά με τους Παλαιστίνιους ένα ακραίο ψήφισμα που στρέφεται ενάντια στο Ισραήλ το οποίο θα ενθαρρύνει τρομοκράτες και εμπορικούς αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σχέδιο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, απείλησε σήμερα να αποσύρει την οικονομική στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό αν ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και προς όποια κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίξουν το σχέδιο.

Πηγή:miginatiou.com