Μαριάς: H CETA δίνει τη δυνατότητα να παράγεται φέτα «μαϊμού»

1147
Μαριάς H CETA δίνει τη δυνατότητα να παράγεται φέτα «μαϊμού»

Μαριάς: H CETA δίνει τη δυνατότητα να παράγεται φέτα «μαϊμού»

Στην πανελλαδική σύσκεψη των κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον Τύρναβο της Λάρισας, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την προστασία της φέτας από την εμπορική και οικονομική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA), συμμετείχε ο Νότης Μαριάς.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, σε δήλωση του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε πως αυτό που συμβαίνει με την CETA είναι πως ανοίγει ο δρόμος ώστε η φέτα από ΠΟΠ να μετατραπεί σε κοινή ονομασία και άρα να χάσει το μονοπώλιο που έχει.

«Η φέτα ως ΠΟΠ έχει μια μονοπωλιακή λειτουργία μέσα στην ΕΕ και απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τον τίτλο φέτα οποιοσδήποτε παραγωγός δεν είναι σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλαίσια. Αν κυρωθεί η CETA δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς εκτός της γεωγραφικής περιοχής που προστατεύεται όπως είναι του Καναδά να παράγουν φέτα «μαϊμού»» σημείωσε.
Επίσης, ο ίδιος είπε πως ο τρόπος παραγωγής της φέτας είναι συγκεκριμένος καθώς «χρησιμοποιείται κυρίως πρόβειο γάλα και λίγο κατσικίσιο, αλλά και τα αρνιά που παράγουν το γάλα βόσκουν σε συγκεκριμένες περιοχές, ορεινές ή ημιορεινές, με ήπιο χειμώνα και θερμό καλοκαίρι».

Ο κ. Μαριάς επισήμανε πως η φέτα είναι ισοδύναμη με την προστασία ενός σήματος μιας εταιρείας: «Το σήμα της η εταιρεία το προστατεύει ακόμα και αν δεν μπορεί να εφοδιάσει όλο τον κόσμο».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είπε πως κερδισμένοι από την υπόθεση της CETA θα είναι «οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θα παράγουν φέτα «μαϊμού» στον Καναδά και θα εφοδιάζουν τις ΗΠΑ», ενώ τόνισε πως σε λίγα χρόνια αν επικυρωθεί η CETA, τότε και οι Δανοί δεν θα παράγουν αυτό που τώρα λέγεται λευκό τυρί, αλλά θα το ονομάζουν φέτα».

Σε σχέση με την αναμενόμενη επικύρωση της εμπορικής και οικονομικής συμφωνίας από την ελληνική βουλή ο ίδιος είπε πως δεν θα πρέπει να επικυρωθεί, ενώ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ για τη στάση της στην διαπραγμάτευση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό γιατί «στις 30 Οκτωβρίου 2016 συμφώνησε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού συμβουλίου για τη CETA».

Πηγή:euro2day.gr