Συζήτηση με τον Ηρακλή Λεμονίδη για τον καφέ

2570
Συζήτηση με τον Ηρακλή Λεμονίδη για τον καφέ

Συζήτηση με τον Ηρακλή Λεμονίδη για τον καφέ

Το 100plus.gr βρίσκεται στον καφέ-παιδότοπο BERRETTO, που είναι στο κέντρο της Κατερίνης, με τον Ηρακλή Λεμονίδη. Ο Ηρακλής είναι Βarista level2 (δλδ επαγγελματίας στην παρασκευή καφέ) και roaster (δλδ επαγγελματίας στο ψήσιμο των σπόρων του καφέ). Είναι υπεύθυνος στο καφέ για την προετοιμασία όλων των ροφημάτων, roaster στην εταιρία CityLikesCoffee με έδρα την Κατερίνη και μέλος της SCAE Hellas (σύνδεσμος των επαγγελματιών του καφέ).

Πάμε στις ερωτήσεις, λοιπόν…

  1. Ο καφές, τι σημαίνει για εσένα;

Θα πω πως είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Ξεκινάει από το καφεόδενδρο και μετά από πολλές αναζητήσεις καταλήγει στο φλυτζάνι μας να τον απολαύσουμε. Η διαδρομή για να έχει αποτέλεσμα επιτυχίας οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο της ποιότητας και γνώσης.

  1. Τι στάδια ακολουθείς εσύ για να γευθούμε τον καφέ σου;

Ξεκινάω με τη σωστή διαλογή των σπόρων του καφέ από το εμπόριο, αποθηκεύω μετά τους σπόρους για όσο χρόνο απαιτείται, ψήνω τους σπόρους στη θερμοκρασία και για το χρόνο που πρέπει και μετά συσκευασία. Ανοίγοντας τη συσκευασία σε μετέπειτα χρόνο, θα τους αλέσω σε μέγεθος σκόνης που χρειάζομαι, ακριβής πίεση στο κυπελάκι της μηχανής (tamping), επιλογή θερμοκρασίας και εκχύλιση στο φλυτζάνι που πρέπει να φύγει στον πελάτη άμεσα.

  1. Που δίνεις περισσότερη βάση στην παραπάνω διαδικασία;

Στην καθαριότητα του κοπτικού μηχανήματος και στο χρόνο για κάθε εργασία που κάνω. Είπαμε πως ο καφές είναι ένα ταξίδι, και οι στιγμές μετράνε.

Συζήτηση με τον Ηρακλή Λεμονίδη για τον καφέ 2

 

  1. Ποιες είναι λοιπόν οι αντιδράσεις του κόσμου όταν γεύονται τον καφέ σου;

Συχνή επιβράβευση για το αποτέλεσμα και συχνή προσέλευση είναι αυτά που με τιμούν ως επαγγελματία του καφέ. Οι πελάτες δείχνουν ενδιαφέρον και ρωτούν να μάθουν περισσότερα πράγματα για αυτό που απολαμβάνουν.

  1. Τι ξεχωρίζεις για τον καφέ που παρασκευάζεις στην πόλη της Κατερίνης;

Πρωτίστως είναι η μοναδικότητα του premium καφέ (100% Arabica) καθώς και ο μονοποικιλιακός espresso που έχουμε από διάφορες χώρες του κόσμου όπως Περού, Κολομβία, Αιθιοπία, Ονδούρα. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι εγώ ο ίδιος θα επιλέξω τους ωμούς σπόρους, θα τους ψήσω και αλέσω και τέλος θα προσφέρω τον καφέ στον πελάτη μου.

  1. Παρατήρησα ότι το γαλλικό καφέ (φίλτρου) τον προετοιμάζεις διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Γιατί αυτό;

Είμαστε οι πρώτοι στην πόλη που φέραμε το τρόπο παρασκευής φίλτρου καφέ με τη μέθοδο brewing & drip station (δλδ ετοιμάζω και παρασκευάζω με τη σταγόνα). Με αυτή τη διαδικασία είμαστε σίγουροι ότι ο καφές θα περάσει από όλα τα στάδια και θα διατηρήσει την ποιότητα του.

  1. Τέλος, πες μου πως βλέπεις να πηγαίνουν τα πράγματα στο τομέα σου, της παρασκευής καφέ;

Παρόλο την περίοδο αυτήν της κρίσης, οι άνθρωποι συνεχίζουν να βγαίνουν για έναν καφέ. Ο καφές μας είναι μέρος της οικονομίας μας και του πολιτισμού μας. Από τον ελληνικό καφέ και τον φραπέ φτάσαμε στο φρέντο καπουτσίνο. Συνεχώς εξελισσόμαστε, αλλά δεν ξεχνάμε τις γευστικές επιλογές των προγόνων μας.

Για το 100plus.gr

Αδάμος Δάιος